Is een kantoorhond jouw ideale collega?

Steeds meer mensen nemen hun viervoeter mee naar werk. Dat is natuurlijk erg goed te doen als je een eigen bedrijf hebt, maar vaak wat lastiger als je in loondienst werkt en samen met een hoop collega’s de werkvloer deelt. Gelukkig brengen kantoorhonden een hoop voordelen met zich mee. Op Take Your Dog To Work Day delen we dan ook graag onze tips & tricks om jouw baas te overtuigen en zetten we alle voor en nadelen op een rijtje.

Kantoorhond Dobby

We zouden dit stuk natuurlijk nooit geschreven hebben als we niet zelf de stap naar een kantoorhond genomen hebben. De meeste van onze klanten, buren en andere bekenden zijn inmiddels wel op de hoogte van onze kleine harige collega. Dobby is een kleine Toy Poedel van nu inmiddels 7 maanden oud. Hij is vrolijk en helpt iedereen graag de dag door. Met recht een fijne collega!

Voordat Dobby zijn intrede maakte bij Studio Projectie ging daar natuurlijk een flink traject aan vooraf. Een van onze werknemers wilde al jaren dolgraag een hond, maar het liefste wel een die niet de hele dag alleen thuis zat of naar een oppas moest. Er werden regelmatig al grapjes gemaakt over een ‘kantoorhond’, maar dit nam pas een serieuze wending nadat er een pup op de wachtlijst vrij kwam. Een betoog over de voordelen van een ware kantoorhond werd overhandigd aan de baas en we gingen gezamelijk in overleg over de mogelijkheden en de voor- en nadelen. Bovenstaande foto’s laten zien dat dit een succes is geweest. Eind januari begon Dobby aan zijn proeftijd bij Studio Projectie.

De voordelen van een viervoeter

Dat een kantoorhond leuk kan zijn snapt natuurlijk iedereen, maar er zitten daadwerkelijk echt voordelen aan een kantoorhond. Er zijn veel onderzoeken naar gedaan en hiervan is ook een deel terug te lezen in het betoog dat onze collega heeft gemaakt. Om je wat leeswerk te besparen hebben we hier een kleine opsomming van onze bevindingen:

Frisse lucht doet wonderen

Een hond forceert je om naar buiten te gaan. Dat is op kantoor niet anders. Vaak is de eigenaar van de hond hiervoor aangewezen. Uit ervaring blijkt dat collega’s echter steeds vaker even een ommetje mee wandelen. Zo’n wandeling tussen het werk door is super goed voor de mentale en fysieke gezondheid van de werknemers. Dit houdt ze niet alleen productiever, maar ook gezonder. Minder vaak ziekmeldingen dus!

Afleiding is nodig

Zeker wanneer je voor het werk lang achter de computer werkt is afleiding gewoonweg nodig om je efficiënt en productief te houden. Dit gaat meestal gepaard met even de sociale media checken of snel een kop koffie halen (en soms tegelijkertijd). Echter blijkt dat je dan nog steeds niet echt van je scherm weg bent en je minder productief daarna verder gaat. Als je afgeleid wordt door een blije hond die graag wilt spelen, is het effect daarvan veel groter. Je hebt echt even pauze van je werk en gaat daarna dus veel productiever aan de slag.

Klanten zijn enorm enthousiast

Van te voren hadden we het niet verwacht, maar de meeste van onze klanten zijn zelfs ontzettend enthousiast over Dobby. Sommige klanten komen extra vaak even langs en volgen ons nu graag op Instagram om te zien hoe het met Dobby gaat. Als dat geen klantenbinding is weten wij het ook niet meer! Een mooi voorbeeld van een recente situatie:

[Klant komt binnen]

“Zo, vandaag hebben we een van onze vrouwen meegenomen voor de lastige beslissingen.”

[Vrouw komt binnen en ziet Dobby]

“Aaaaaaaahh wat schattig.”

 Tot zover de lastige beslissingen!

De impact op een bedrijf

Een harige collega brengt enorm veel impact met zich mee. Dit is veelal positief, maar er zitten natuurlijk ook lastige aspecten aan. Je moet natuurlijk nadenken over collega’s en hun wensen. Niet iedereen zal op een hondje zitten te wachten en sommige mensen zijn zelfs allergisch. Ditzelfde geldt voor eventuele klanten die langs kunnen komen op kantoor. Daarnaast moet je rekening houden met de hygiëne en de werksfeer. Een deadline halen terwijl er een hond uren zit te blaffen werkt natuurlijk niet. Gelukkig hebben wij wat handige tips & tricks samengesteld:

Ga tijdig in overleg

Wil je graag jouw (toekomstige) hond meenemen? Geef dit dan tijdig aan. Misschien is het een keer nodig als de oppas op vakantie is, maar misschien wil je jouw puppy na aanschaf liever altijd meenemen. Bespreek je wensen met collega’s. Je zult versteld staan van het aantal positieve reacties.

Pas op voor de hygiëne

Zeker wat betreft hygiëne en allergieën kun je veel doen. Er zijn namelijk rassen die weinig tot geen haar verliezen, zoals Poedels. Deze honden zijn in de meeste gevallen ook nog voor een deel ‘hypoallergeen’, wat betekend dat de kans op allergische reacties vele malen kleiner is. Bij deze honden heb je ook geen last van de typische hondengeur: erg fijn wanneer je klanten wilt ontvangen.

Zoek een hond die bij het bedrijf past

Het is heel belangrijk dat de hond ook in het bedrijf past. De hond moet netjes opgevoed zijn, goed zelfstandig kunnen slapen tijdens het werk, maar ook vrolijk wordt van een spelletje met een collega. Het makkelijkste is om een jonge pup op kantoor al te laten wennen. Verder is de volwassen maat van de hond ook belangrijk: een kleine hond minder heftig voor klanten als een grote hond. Zeker wanneer iemand toch een beetje bang blijkt te zijn, was Dobby alles behalve bedreigend. De keuze voor een kleine Poedel was voor ons dan ook erg snel gemaakt.

Wel of geen harige collega?

Als het aan ons ligt: zeker doen! Het brengt zoveel vreugde met zich mee en het helpt je collega’s gemotiveerd naar werk te komen en zowel productiever als efficienter te werk te gaan. En het doet het ook nog eens geweldig voor je sociale media. Kijk maar eens naar onderstaande kanalen.