5 redenen waarom wireframes een goede tussenstap zijn

Wanneer je een website maakt (of een website laat maken), wil je dat dit zo efficiënt mogelijk gebeurt met een zo goed mogelijk resultaat. Webdesigners gebruiken daarom wireframes om je website snel te ontwerpen. Dit betekent dat je gemakkelijk veranderingen en updates kunt aanbrengen zonder de kosten van het inhuren van een nieuw iemand, of meer kosten in productietijd omdat ze er langer over doen dan verwacht.
Wat is wireframen?
Wireframen is een web design proces waarbij basis lay-outs en verbindingswegen voor je website worden gemaakt.

1. Wireframes zijn de bouwtekening van de site

De wireframes geven een ruw idee van hoe je website er uit zal zien, voordat er kleuren of grafische elementen aan toegevoegd worden. Je kunt gemakkelijk en snel veranderingen aanbrengen, zodat de ontwerper precies weet hoe je het hebben wilt!

Wil je namelijk in een latere fase de lay-out van de site veranderen, dan komt daarbij veel meer werk kijken, wat het proces duurder maakt.

Wat zijn wireframes?

Wireframes zijn een handige manier om een overzicht te krijgen van je website voordat je met de ontwikkeling ervan begint. Ze tonen de lay-out, navigatie en andere belangrijke kenmerken die op een bepaalde pagina of website zullen voorkomen.

Wireframe lay-outs bevat een structuur die ontwerpers helpen om hun ideeën over hoe de inhoud er uit moet komen te zien als ze op verschillende manieren worden samengevoegd beter te begrijpen. Hierdoor blijft er meer tijd over om hun het creatieve werk te laten doen.

In de wireframes worden ook zaken vastgelegd als pagina indelingen, call to actions en inhoud, zonder gebruik te maken van een grafisch ontwerp. Het grote voordeel is dat alleen op de inhoud gefocust wordt en niet op het grafische aspect (en of het dus ‘mooi‘ is of niet).

2. Een wireframe maakt inzichtelijk hoe de gebruiker door de website zal gaan om uiteindelijk tot een conversie te komen

Wireframes zijn een visuele manier om interacties uit te stippelen en te laten zien hoe ze zullen plaatsvinden. Het is een strategische manier om te zien wat er gebeurt en waar het mis zal gaan, voordat je te veel in het project investeert. Zo kun je je op de juiste plaatsen concentreren en zorgen dat de gebruikerservaring plezierig is. Wireframes kunnen je helpen je app of website te verbeteren door het gemakkelijker te maken problemen te vinden en te verhelpen. Ze zijn ook een prima manier om je idee met anderen te delen en al vroeg feedback te krijgen. Dus als je aan een nieuw project werkt, overweeg dan wireframes te maken om je te helpen geconcentreerd en op koers te blijven.

3. Betere wireframes met teksten, of inspiratie ter teksten

Inhoud voor design

Wireframes zijn een geweldig hulpmiddel om de structuur van een website uit te stippelen voor je in het ontwerp duikt. Veel mensen maken echter de fout eerst wireframes te maken en ze dan pas in te vullen met inhoud. Dit kan later vaak tot problemen leiden, omdat de inhoud misschien niet goed past binnen het kader dat oorspronkelijk gemaakt werd. Een betere aanpak is om eerst de inhoud voor elke pagina uit te schrijven. Dan, als je eenmaal goed begrijpt wat waar moet komen, kun je wireframes maken die de inhoud op een effectieve manier een plaats geven. Dit zorgt ervoor dat de vorm van je website de inhoud volgt, in plaats van andersom.

Ga maar na: jij en de designer besteden veel tijd aan het perfectioneren van de wireframes. Vervolgens spenderen jullie nog meer tijd (en geld) aan een prachtig ontwerp. Hoe zonde zou het zijn wanneer je er vervolgens achterkomt dat de teksten die je in de site wilt hebben helemaal niet goed passen? Er is in het ontwerp te weinig plek voorzien voor productomschrijvingen, of juist te veel plek op de contactpagina.

Design voor inhoud
Wireframes worden daarom ook vaak gebruikt om de lay-out van een website of app in kaart te brengen voordat er inhoud wordt gemaakt. Ze kunnen echter ook een nuttig hulpmiddel zijn bij het schrijven van effectieve teksten. Door een strategische structuur te bedenken en de belangrijke elementen uit de klantreis aan te wijzen, kunnen ontwerpers een duidelijke leidraad bieden die schrijvers kunnen volgen. Dit zorgt ervoor dat alle relevante informatie aan bod komt, en dat de tekst logisch van het ene punt naar het andere vloeit. Daardoor kunnen wireframes een hulpmiddel van onschatbare waarde zijn om goed opgemaakte teksten te maken die aan de behoeften van zowel gebruikers als bedrijven voldoen.

Om het beste resultaat te krijgen volgt de vorm de functie. En de functie wordt mede bepaald door de teksten, want teksten sporen klanten aan tot een conversie.

4. Bespaar tijd, budget en voorkom vraagtekens

Wireframes zijn als de blauwdruk voor een website. Ze helpen om de inhoud en de lay-out van de site in kaart te brengen, en ze zijn essentieel om ervoor te zorgen dat alle verschillende elementen harmonieus samenwerken. Mensen denken soms dat wireframes extra kosten en tijd aan een project zullen toevoegen, maar onze ervaring is dat ze in werkelijkheid tijd (en kosten) besparen. Als de wireframes goedgekeurd zijn, kan de ontwerper aan de slag en voor kleine projecten heeft een programmeur misschien alleen een ontwerp nodig. Laat je dus niet verleiden om de fase van het wireframen over te slaan – het is de investering meer dan waard.

Wireframes zijn geweldige hulpmiddelen die veel tijd en frustratie kunnen besparen voor iedereen die bij een project betrokken is. Met wireframes kunnen ontwerpers en programmeurs een duidelijk idee krijgen van wat er nodig is voordat ze met het eigenlijke werk beginnen. Dit betekent dat ze kunnen voorkomen dat ze voortdurend wijzigingen in hun werk moeten aanbrengen om aan nieuwe eisen te voldoen. Natuurlijk kunnen er nog steeds enkele aanpassingen nodig zijn, maar het aantal aanpassingen zal zeker verminderen. Wireframes zijn daarom een essentieel hulpmiddel bij elk project waar tijd en kosten belangrijke factoren zijn.

5. Wireframes werken!

Wireframing is een populaire en succesvolle manier om websites te ontwerpen. Het geeft een blauwdruk voor je website, bepaalt de inhoudsstrategie, laat zien waar conversies plaatsvinden en kan je tijd en geld besparen. Waarom zou je niet kiezen voor wireframes bij het maken van je nieuwe website? Je zult zeker mooie resultaten zien!