Je cache refreshen doe je zo!

Is je website gewijzigd, maar zie je de wijzigingen zelf niet of heb je andere content op je mobiel dan op je PC? Er bestaat een grote kans dat je te maken hebt met een refresh probleem. Wat is het en hoe los je het op?

Waarom ontstaan refresh problemen

Je internetverbinding is niet altijd even snel. Met name als je websites of webapplicaties gebruikt op je mobiel of laptop heb je een snelle (en nog belangrijker) stabiele internetverbinding nodig. Browsers maken daarom gebruik van een ‘cache‘. In plaats van dat een pagina altijd opnieuw geladen wordt, slaat je browser pagina’s of veel voorkomende elementen die je eerder al gezien hebt (foto’s, lettertypes en logo’s) op in je geheugen. Met deze truc worden pagina’s snel geladen, maar je kunt niet zien of je naar een live versie van de website aan het kijken bent of een versie die eerder opgeslagen is door je browser. Af en toe ontstaan er bij het opslaan van websites in de cache problemen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat bestanden niet volledig opgeslagen of overschreven worden. Dit kan allerlei bugs veroorzaken. In de meeste gevallen merk je daar niets van en zijn de problemen bij je volgende websitebezoek opgelost, maar soms is de cache erg hardnekkig en is het legen of verversen van de cache nodig. 

Check eerst je internetverbinding

Check altijd eerst of je internetverbinding nog werkt, want als je geen goede verbinding hebt dan haalt je browser websites uit je cache. Bezoek bij twijfel bijvoorbeeld Buienradar en check of je wel het actuele weerbericht te zien krijgt.

Refresh je cache (PC/MAC)!

Je cache verversen op een desktop of laptop is eenvoudig. In de meeste Windows browsers (Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox) is het een kwestie van CRTL en F5 tegelijkertijd indrukken.

Gebruik je Chrome of Firefox op een Mac dan is de toetsencombinatie Shift, Command en R.

In sommige browsers kun je de cache nog een extra zetje geven als je de browser helemaal afsluit en opnieuw opstart.

9 van de 10 keer lost dit cache problemen op. Bijvoorbeeld als een afbeelding gewijzigd, HTML-elementen missen of een opgeloste bug nog steeds opduikt. 

Refresh je cache (ANDROID/IOS)!

Je cache verversen is op mobiel helaas iets minder eenvoudig. In de meeste browsers (Google Chrome, Firefox) vind je in de privacy instellingen van je browser een optie om de Cache te legen of te verversen.

In Google Chrome ga je naar Menu > Settings > Privacy. Vervolgens vind je onderaan op het scherm de knop: Clear browsing data. Je kunt daar kiezen of je de cookies, cache of andere gegevens wilt verwijderen. Kies voor cache en tik vervolgens op Clear en je cache is geleegd.

Een snellere route naar de ‘live’ versie van een website op je mobiel is het openen van een incognito scherm. Klik in Chrome op de drie puntjes rechtsboven om een incognitotabblad te openen. Je browser maakt dan geen gebruik van je bestaande cache.

In sommige gevallen helpt het ook om je browser app helemaal af te sluiten en opnieuw te openen. 

Voeg een versienummer toe aan je bestanden

De meeste refresh problemen ontstaan bij het inladen van afbeeldingen of CSS bestanden. Wil je de browser vertellen dat er een nieuwe versie van een afbeelding of stylesheet beschikbaar is, dan kun je dit forceren in de HTML code. Dit doe je door een parameter achter de extensie van de bestandsnaam te zetten. Bijvoorbeeld ?v=[versienummer]. Een groot aantal CMS systemen, zoals WordPress doet dit overigens automatisch als je een afbeelding vervangt.

<img src=”[bestandsnaam].[extensie]?v=2″ />

Andere caching?

Naast browsercaching zijn er ook andere vormen van caching. WordPress websites maken vaak gebruik van caching plugins, zodat ze sneller laden. Je raad het al, ook deze cache moet soms ververst worden. In de meeste gevallen hebben dergelijke plugins een gemakkelijk te vinden knopje om de hele cache te legen.

Sommige websites gebruik van een Content Delivery Network. In dat geval bepaald de locatie van de bezoeker of de drukte op de website, vanaf welke server de website geladen wordt. Echter is het mogelijk dat bijvoorbeeld de server in de Verenigde Staten minder snel is bijgewerkt dan de server in Europa. Dit merk je vooral op online platforms, zoals Facebook of hele grote webwinkels, zoals Bol.com. Een product kan in je mobiele app nog op voorraad zijn, maar op de website niet, omdat de verbinding via een andere server loopt.

Meer support voor je website in begrijpelijke taal?

Een website met een gebruiksvriendelijk CMS en support als jij het nodig hebt. Wij regelen het.