Webtrends 2019

De glazen bol is weer van zolder gehaald, want het is tijd voor de webtrends van 2019.
Camiel schreef vorig jaar: “De kunst om bezoekers te laten klikken is nog nooit zo belangrijk geweest” en inderdaad, 2018 stond bol van de kleurrijke buttons, fleurig geschreven call-to-actions en andere elementen om gebruikers te laten klikken.

De leesbaarheid van websites stond in 2018 bovenaan het lijstje even als het actief houden van websites. Steeds meer organisaties zien in dat geld in de put gooien die Google Adwords heet uiteindelijk niet zoveel oplevert als het goed bijhouden van de eigen website  (binnenkort een blog over de voor en nadelen van Adwords!). Organische zoekmachine optimalisatie zorgt voor lange termijn resultaten en we schreven ons eind 2018 dan ook suf aan allerlei landing pages.

Toegegeven onze trends waren in 2018 aan de conservatieve kant en het was geen jaar van grote veranderingen. In 2019 gaan we het radicaler aanpakken met onze voorspellingen. 2019 gaat het jaar worden van “opvallen”! De vraag is: “Hoe val je nog op tussen de miljoenen websites, honderden notificaties en duizenden advertenties die iedere dag op ons af komen?”. We nemen als bonus ook nog even de huidige staat van de grootste social-media netwerken door. Duik met ons mee mee in de wereld van Living Coral, Blobs en meer!

Zelf op zoek naar een baan in de webdevelopment of webdesign? Kijk eens op Jooble!

Generation Z

Na de millennials is er een nieuwe generatie “volwassen” geworden. Wij verwachten dat bedrijven zich in 2019 meer op Generation Z gaan toespitsen. Generation Z is geboren vanaf 1993, heeft de wereld zonder social-media niet heel bewust meegemaakt, speelt de hele dag Fortnite, kijkt YouTube influencers en wil alles ‘Liken’. Ze worden nu oud genoeg om eigen geld uit te geven op het internet en zijn minder kieskeurig dan Millennials. Kortom, een nieuwe doelgroep! Yeet Fam!

asymmetrische lay-outs

Een website bestaat al sinds jaar en dag uit vlakjes die netjes zijn uitgelijnd. Het zogenaamde “Grid”. Je kunt daar echter van afwijken om je website speelser en interessanter te maken. In 2018 waren we al begonnen om de rechte lijnen los te laten. We zien deze trend inmiddels steeds meer furore krijgen in de internationale designwereld. Hoe meer je buiten de lijntjes durft te kleuren, hoe meer je opvalt!

Blobs

In 2018 zagen we steeds meer websites met geometrische vormen, zoals driehoeken, cirkels en  vierkanten. Met deze blokkendozen in de achtergrond werd het web direct een stuk speelser. De trend in 2019 gaat organischer worden: “Blobs!“. Het zijn kleurrijke, frisse en abstracte vormen die een website omtoveren tot een creatieve uitspatting. Wij gaan binnenkort aan de slag met ons eerste webdesign voorzien van blobs. Zin in!

AMBACHTELIJKE ILLUSTRATIES

Stockfoto’s zijn al een tijdje uit de mode als website opening, maar ook filmpjes zijn voor sommige hippe merken niet langer voldoende. We zien steeds meer gepersonaliseerde illustraties van mensen en dieren die dingen doen of gewoon wat abstracte kunst.

Deze trend maakt onze grafische vormgevers blij en wederom zien we een trend terugkeren waar wij al jaren geleden mee begonnen waren. Neem het bootje op onze website. De eerste versie van die illustratie stamt uit 2010.

Kleur, kleur en nog meer kleur

Nog meer frisse kleurtjes en daar worden we blij van. Heel blij, want wij houden van kleur. Citroengeel, gifgroen of toch knaloranje. Hoe meer kleur hoe beter! De kleur van 2019 is al uitgeroepen door Pantone: “Living Coral”. Valt lekker op!

Content design

Al vanaf de start van het nieuwe jaar zijn wij druk in de weer met het schrijven van teksten en het regelen van het schrijven van teksten. Een tijdje waren teksten ‘bijzaak’ en moest er ‘iets staan’, maar nu zien we een steeds grotere interesse in spelling, grammatica en inhoud. Ook de lay-out van teksten lijken mensen steeds belangrijker te vinden. Met mooie tussenkopjes, krachtige zinsneden en vlot geschreven alinea’s.

Anno 2019 komt er meer bij kijken dan alleen het kiezen van een mooie lettertype. Teksten kunnen in nieuwe browsers in allerlei vormen gegoten worden en storytelling krijgt zowaar een tweede leven. Toen de term “Content design” viel, wisten wij wat ons te doen stond. We hebben hier inmiddels een klein leger aan tekstschrijvers rondlopen en het geluk van onze eigen literatuurwetenschapper Jesper kan niet op. Heb je tekst nodig? Laat het ons dan voor je schrijven! Je hebt niet voor niets alles tot hier al gelezen! Toch?

SEO, van bijzaak naar hoofdzaak

Wanneer is de laatste keer dat je “h-t-t-p-s-dubbele-punt-slash-slash-w-w-w-punt” intikte op je computer of smartphone? We zien het steeds minder als we bij klanten langskomen of zij bij ons. Ze starten de browser (Google Chrome), tikken de bedrijfsnaam in en rammen op enter. Vervolgens klikken ze op het eerste linkje om naar de eigen website te gaan. Pure luiheid misschien, maar daarmee loopt vrijwel al het internetverkeer in 2019 via de zoekmachine van Google. Handige jongens en meisjes bij Google en Je zoekmachineoptimalisatie is daardoor belangrijker dan ooit!

Hoezee, Facebook is passse!

Het feest van Facebook komt ten einde. In 2018 hebben meer dan 500.000 gebruikers in Nederland het Facebook-account opgezegd. In 2019 zet deze daling waarschijnlijk door.
We worden de hele dag al bestookt met notificaties dus de driehonderdste foto van de hond van je tante of de verjaardag van een oud klasgenoot is wel het laatste waar je nog op klikt. Wil je opvallen op Facebook dan moet je origineel zijn met humor en beeld. Dit heeft direct een invloed op webdesign, want al die lelijke Facebook-feeds en Like-knopjes die al jaren op 0 staan kunnen ein-de-lijk de vuilnisbak in!

De andere social-media er gelijk maar even bijpakken?

Linkedin - De Vacaturebak

LinkedIn blijft een grote vacaturebak voor mensen die jobhoppen en netwerken om het netwerken. Wel gaat Microsoft er meer zijn eigen stempel op drukken. Ze hebben het niet voor niets gekocht!

Twitter - @realdonaldtrump

Twitter gebruikers worden iedere ochtend wakker door een uitgelichte Tweet van ene meneer Trump gevolgd door een dagelijkse digitale burgeroorlog tussen trolls en journo’s over allerhande onderwerpen, zoals climate change, virtue signaling en PewDiePie. Heb je geen idee wat de helft van die woorden betekenen blijf dan lekker weg van Twitter want, zoals een populaire Twitter gebruiker met 113.000 volgers citeerde uit de film Sicario: “This is the land of wolves now and you are no wolf.

Instagram - #WEBDESIGN

Instagram blijft (t)hot, omdat het zo lekker visueel is. Inmiddels zijn er allerlei nieuwe features toegevoegd speciaal gericht op online shoppers. Zolang ze geen rare updates meer doen die je verplicht advertenties laten kijken komt het helemaal goed. #abstract #webdesign #innovation #madewithlove

Snapchat - SNAPPIE?

Snapchat snappen gebruikers vanaf 20+ nog steeds niets van en blijft voor bedrijven een enigma. Zodra Marietje van de KPN reclame op Snapchat verschijnt om met papa te skypen weten we dat de jongeren gevlucht zijn naar een nieuwe social-media bubbel.

Tot die tijd ?‍♂️

YouTube - AANBEVOLEN op BASIS VAN JE INTERESSES(?)

YouTube is nu onderdeel van Google’s strategie om eindelijk eens geld te gaan verdienen aan de “gratis” diensten. Meer betaalde abonnementen, extra’s en betere algoritmes zijn de focus, want niet iedereen die een documentaire kijkt over gorilla’s en zoekt naar grappige kattenfilmpjes zit te wachten op een aanbevolen video van een college van Jordan Peterson en een unboxing video van Garfield merchandise.

Creatieve landing pages

Landing pages zijn extra ingangen voor je website en geluksvogels die het gouden ei van zoekmachine optimalisatie eerder ontdekten hebben geprofiteerd, maar… het aantal landing pages neemt in rap tempo toe en daardoor is het ontwerp van deze pagina’s nog belangrijker geworden. Wij verwachten meer creativiteit op landing pages, zowel qua tekst als design, want hoeveel generieke “webdesign <plaatsnaam>, tuinaanleg <plaatsnaam>, loodgieter <plaatsnaam>” pagina’s heeft de wereld nog nodig?

2019 het jaar van opvallen!

Kortom, val op met illustraties, een goed verhaal, frisse en heldere kleuren en val op in zoekmachines. De formule naar succes op het internet in 2019 hebben wij al voor je uitgevonden. Je hoeft ons alleen nog te vragen om het voor je uit te voeren!

Voor de liefhebbers van kleine call-to-actions

Klik op onderstaande knop om contact met ons op te nemen en wij helpen je om op te vallen op het internet!