Select Page

7 Webdesign trends voor 2017

Elk jaar worden er voorspellingen gedaan van belangrijke trends en ontwikkelingen qua webdesign, maar welke zijn nou daadwerkelijk belangrijk en hoe kan jij hier rekening mee houden? In dit artikel benoemen we de trends die volgens onze visie het meeste invloed zullen hebben in 2017.

1. Mobile first

Dat de mobiele telefoon een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven is wel duidelijk. Afgelopen jaar was dan ook het moment dat mobiel gebruik op het internet groter was dan het gebruik van computers. Met deze ontwikkeling is de term “Mobile First” ontstaan.

De gedachte achter mobile first is dat uitgaan van de schermgrootte en performance van een smartphone je dwingt tot het maken van scherpe keuzes in wat je aanbiedt. Voor overtollige informatie is er gewoonweg geen plek op een kleiner scherm.

Google heeft onlangs zelfs een tool gemaakt, waarmee je zelf kan controleren of jouw website mobiel beschikbaar is.

Is jouw website klaar voor mobiele bezoekers en heb jij je eigen website al eens via de mobiel bezocht?

Check jouw website hier

 

2. The Big Bold & The Beautiful

Web design heeft een nieuwe standaard bereikt door de vele wordpress thema’s en tools die makkelijk verkrijgbaar zijn. 2017 is het jaar dat ontwerpers weer aan de slag mogen gaan. Alles is weer mogelijk en er mogen weer unieke layouts gemaakt worden.

Voor veel webpagina’s is het belangrijk dat bezoekers een duidelijke volgende stap voorgeschoteld krijgt. Een onmiskenbare ‘call-to-action’. In de strijd om de aandacht van consumenten zien we steeds meer dat webdesigners veel werk maken van het ontwerpen van opvallende knoppen. Een nieuwe trend daarbij is groot, groter, grootst. Reuzachtige knoppen moeten bezoekers verleiden tot die o zo belangrijke klik.

 

3. Stock fotografie, is het dood?

Stock fotografie heeft het niveau van “Nigeriaanse oplichtings” emails bereikt. Iedereen herkent de foto’s en geloofd niet meer dat ze een erfgenaam van een prins zijn. Maar dit betekent niet dat je het niet kan gebruiken.

Er is een duidelijk verschil tussen de standaard stockfotografie en de nieuwere authentiekere stockfotografie. Wij raden altijd aan om zelf beeldmateriaal te creëren en te focussen op orignaliteit en authenticiteit. Toch zijn er situaties waar stockfotografie erg goed kan werken. In 2017 verwachten wij minder “herkenbare” stockfotografie en meer focus op authenticiteit en eigen content.

 

4. Jes, GIFjes are back !?!?

 

Wat trekt nou beter de aandacht dan beweging? 2017 is het jaar waar beweging weer terug op het inernet mag komen. De bewegende plaatjes of ook wel “GIF” bestanden genoemd verschijnen op steeds meer plekken. Als ik denk aan de profielen van huisvrouwen op hyves, dan wordt ik erg droevig, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Subtiele GIFjes, die ondersteunend zijn aan de content en niet voor de sier.

Deze trend moet alleen gevolgd worden als er een specifiek doel voor is. Bij verkeerd gebruik kan het erg verkeerd overkomen en zelfs een negatief effect hebben.

 

 

5. Video als design element

Het toegankelijker worden van video, de snelheid van het internet en het beter comprimeren van bestanden zijn de reden waarom in 2017 video een nieuwe rol krijgt. Video wordt gebruikt als achtergrond voor teksten en om extra sfeer aan een website te geven.

Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de website van Kippevel (een restaurant gespecialiseerd in kip), waar je ter plekke honger van krijgt en inzicht krijgt in het klaar maken van hun gerechten.

 

6. Flat & Material design

Grote bedrijven als Google en Microsoft hebben altijd een grote invloed gehad op webdesign. De afgelopen jaren zijn ze erg bezig geweest met bepaalde design methodes. Flat (ofterwijl plat) ontwerp en Material (alsof er verschillende materialen op elkaar zitten) design.  Deze trend ontwikkelt zich gestaag verder en blijft daarom ook in 2017 en ongetwijfeld ook daarna nog zeer relevant.

 

 

7. Snel, sneller, SNELST!

Misschien heb je een websitebouwer wel eens horen mompelen over zoekmachine optimalisatie, maar dit jaar staat Pagespeed boven aan de lijst.

Het gaat hier namelijk om het technisch optimaliseren van jouw website. Het kleiner maken van plaatjes, het samenvoegen van bestanden en nog veel meer handige trucjes om jouw website zo snel mogelijk te maken.

Door te zorgen dat jouw website geoptimaliseerd is wordt je ook beloond door Google in jouw ranking.

Bekijk de pagespeed van jouw website eens via deze tool van Google

 

8. Veilig, veiliger, VEILIGST!

Een tijdje terug hebben we onze klanten al er op geattandeerd dat een beveiligde verbinding een belangrijk element aan het worden is voor het internet. Een zogenaamde SSL certificaat versleutelt de verbinding tussen de gebruiker en de website, zodat er geen misbruik door derde partijen kan plaats vinden.

We hebben een uitgebreide pagina met meer informatie en voordelen hier voor opgesteld.

Lees hier waarom jij zou moeten overstappen naar SSL!

Geinspireerd geraakt of wil je meer informatie?

Laat ons je adviseren

About The Author

Camiel

Camiel is de imagineer van Studio Projectie. Hij is een expert in online marketing, multimedia design en Wordpress websites. Graag leert hij mensen hoe ze alles uit de digitale wereld kunnen halen en inzetten.

Ontvang onze nieuws brief