Landingspagina maken: de ideale manier om meer bezoekers te trekken en te converteren

Landingspagina’s: je hebt er vast wel eens van gehoord! Maar wat zijn het nou precies? En hoe kunnen ze ervoor zorgen dat jij meer uit jouw website haalt?

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een aparte pagina op je website, waar bezoekers op binnenkomen (oftewel: ‘landen’) via specifieke zoektermen of advertentiecampagnes. Een landingspagina is dus met een specifiek doel opgezet, en zorgt daardoor voor meer conversie dan reguliere pagina’s op je website.

Er zijn twee verschillende soorten landingspagina’s: landingspagina’s die gericht zijn op organisch verkeer en vindbaarheid, en landingspagina’s die ondersteund worden door een advertentiecampagne.

LANDINGSPAGINA’S VOOR VINDBAARHEID

Deze landingspagina’s maak je wanneer je meer bezoekers op een organische manier naar je website wilt krijgen. Ze zijn gebaseerd op een zoekwoordenonderzoek, en de focus ligt op content en antwoord geven op de ‘zoekvraag’ van mensen.

Voorbeeld: een loodgieter uit de regio Leiden wil ook gevonden worden in de regio Den Haag. Maar het zou vreemd zijn als hij dat op zijn reguliere pagina’s zou aanpassen. In dat geval maak je een aparte landingspagina, die toegespitst is op de zoekterm ‘Loodgieter Den Haag’.

Hiermee creëer je een nieuwe ‘voordeur’ naar je website en trek je een specifieke andere doelgroep aan. Dit is dan ook één van de meest succesvolle manieren om jouw zoekmachine optimalisatie van jouw website te verbeteren.

LANDINGSPAGINA’S VOOR CAMPAGNES

Dit zijn landingspagina’s die 100% een focus leggen op conversie, omdat het verkeer voornamelijk vanuit advertenties wordt binnengehaald. Je hoeft minder na te denken over zoekmachineoptimalisatie, maar zal je wel de kosten van adverteren moeten betalen.

Ongeacht hoe bezoekers op jouw landingspagina’s komen, het gaat er uiteindelijk om dat zij de gewenste interactie aan gaan.

Waarom wil je een landingspagina maken?

Landingspagina’s hebben ontzettend veel voordelen en zijn supereffectief. De grootste voordelen zijn dan ook:

 1. Hoge conversie
  Vind jij het ook fijn om de juiste informatie te krijgen wanneer je iets zoekt? Landingspagina’s zijn speciaal op maat gemaakt aan de hand van de doelgroep en hun zoekgedrag. Doordat ze aansluiten op de wens van bezoekers zijn ze veel effectiever zijn dan reguliere pagina’s, en genereren ze meer omzet.
 2. Meer nieuwe bezoekers
  Wanneer je landingspagina’s maakt, creëer je nieuwe wegen naar je website waardoor je meer bezoekers krijgt.
 3. Specifieke marketing door targeting
  Hoe specifieker jouw marketingcampagnes zijn, des te groter is de kans dat deze aanslaat bij jouw doelgroep. Je weet met landingspagina’s namelijk exact wie jij gaat targeten en wat je bezoekers willen.

Dat zijn de belangrijkste voordelen van landingspagina’s bouwen. Het is een onwijs efficiënte manier om nieuwe klanten te genereren.

Hoe maak je een perfecte landingspagina

Zomaar een pagina maken voor een website is niet moeilijk. Maar om een landingspagina te maken die volledig aansluit op jouw doelgroep en een hoge conversie heeft; daar moet je net iets meer voor doen.

Met deze 7 simpele stappen en 15 gouden tips kan jij het ook!

1. Kies de doelgroep van jouw landingspagina

Jouw business heeft een doelgroep met bepaalde kenmerken en wensen. Door in te spelen op de wensen, eisen en verwachtingen van je doelgroep, kun je je product of dienst beter aan de man brengen.

Het loont dan ook om je daar goed in te verdiepen. Kennis van de eigenschappen van je doelgroep, zoals leeftijd, gewoontes, budget en andere unieke eigenschappen helpen jou om je product te verkopen of je service aan te bieden.

Hoe doe je dat? Door persona’s op te stellen, die jouw ideale doelgroep representeren. Natuurlijk moet je hiervoor onderzoek doen, met bijvoorbeeld enquêtes, interviews en deskresearch. Maar het is de moeite waard: uiteindelijk zal het jouw landingspagina’s flink versterken, omdat die beter aansluiten bij de doelgroep.

2. Bepaal je conversiedoel

Voordat we beginnen met het maken van jouw perfecte landingspagina’s moeten we vaststellen wat je wilt bereiken. Oftewel: wat is jouw ‘call to action’?

Dit is meestal één van de onderstaande doelen:

 • Vul een formulier in
 • Vul een enquête in
 • Een gratis proefperiode aanvragen
 • Downloaden van een whitepaper
 • Product bestellen
 • Inschrijven voor een cursus
 • Contactinformatie achterlaten
 • Kortingsbon downloaden
 • Inschrijven voor een nieuwsbrief
 • Offerte aanvragen

Het is belangrijk om voor je landingspagina maar één doel te kiezen. Dat verkleint het aantal keuzes die je aan jouw bezoeker geeft, waardoor de landingspagina veel effectiever wordt.

3. Kies passende zoekwoorden voor SEO-meerwaarde

Het kiezen van passende zoekwoorden is misschien tijdrovend, maar het geeft wel de beste resultaten. Het verbetert de vindbaarheid in zoekmachines, en geeft een duidelijk beeld van de zoekvraag die jouw doelgroep heeft, voordat ze op jouw landingspagina komen.

Hoe langer een zoekwoord is, hoe meer impact het heeft. Het is makkelijker om hoog te ranken op zogenaamde ‘long tail keywords’ – en ze hebben ook nog eens een hogere conversiepercentage. Wij adviseren je dan ook om op meer op specifieke zoektermen te focussen, zodat je de beste resultaten behaalt.

Begin met een lijst te maken van relevante termen voor jouw product en/of dienst.

Bijvoorbeeld:
Je bent een autoverhuurder in Leiden en je bent gespecialiseerd in de verhuur van exclusieve auto’s.

Je kan dan breed inzetten op een zoekterm als ‘Auto huren’, maar het is veel logischer om bijvoorbeeld een specifiek zoekwoord te gebruiken zoals ‘Exclusieve auto huren in Leiden’ of ‘Trouwauto huren Leiden’. Dat zoekwoord spreekt jouw doelgroep toch veel meer aan en vertelt ze exact waarnaar ze op zoek zijn?

4. Maak een aantrekkelijke introductie / koptekst

De eerste alinea van een pagina is essentieel voor jouw landingspagina! Het vertelt in één klap het hele verhaal en bepaalt of een bezoeker verder geïnteresseerd is in jouw product.

Wist je dat een bezoeker vijf keer vaker de kopteksten leest dan de standaardteksten op een website?

Wat zijn nou aantrekkelijke intro kopteksten?

 • To the point en open voor interpretatie
  Mik op een tekst die to the point is, maar open blijft voor interpretatie. Een effectieve variant is het direct aanspreken van een behoefte, maar de oplossing voor interpretatie openlaten. Daardoor gaan mensen zelf in mogelijkheden en opties denken en worden ze getriggerd om verder te lezen. De geest vult namelijk zelf ontzettend veel aan!

Hubspot is daar een goed voorbeeld van:

 • In één keer vertellen waar het over gaat
  Schrijf een pagina die gewoon duidelijk maakt waar het over gaat. Ja, het kan soms zo simpel zijn. De bezoeker heeft een behoefte en die wil hij terug zien wanneer hij jouw landingspagina bezoekt.
 • Inspelen op simpele behoeftes
  De mens is stiekem heel simpel en heeft ‘oer’-gedachten. Je wilt fit worden, je wil mooie dingen hebben, je wil dat de zaken snel, makkelijk en eenvoudig gaan. Met je teksten kun je daarop inspelen. Tel je woorden, spreek actief en in gebiedende wijs. Simpeler kan het niet!

5. Maak een onweerstaanbare ‘call to action’

De juiste woorden op het juiste moment zijn goud waard. We onderschatten de term “microcopy” in onze websites! Het is vaak net dat ene simpele zinnetje dat jouw klant verleidt om over te gaan tot actie. Je moet beseffen dat bezoekers op websites gewoonweg niet veel teksten lezen. Daarom draait alles om de call to action en wat daar direct omheen staat. Hoe pak je zo’n call to action dan aan?

 • Zorg voor urgentie, of het gevoel iets mis te lopen
  In het jargon heet dit FOMO, oftewel ‘Fear Of Missing Out’. Het concept is simpel. Creëer een angst of gevoel dat de bezoeker iets misloopt of een achterstand krijgt als hij niet in actie komt. Denk maar bijvoorbeeld aan de standaard ‘sale’-campagnes in winkels, of de befaamde ‘Er zijn nog maar 2 plekken beschikbaar’-tactiek. Door zulke elementen te verwerken, spoor je de bezoeker aan tot actie over te gaan. Een mooi voorbeeld is de afbeelding hieronder:

Er wordt met een timer urgentie gecreëerd en zelfs bij de button wordt er ingespeeld op de angst dat als je het niet doet, je minder verkeer naar je website krijgt.

Je zou toch gek zijn als je je nu niet ter plekke zou inschrijven?

 • Houd het simpel
  Mensen vertrouwen meer op duidelijke boodschappen. Maak het daarom ook niet nodeloos ingewikkeld. Omschrijf kort en krachtig wat jouw USP (Unique Selling Point) is en neem twijfel weg door deze te beantwoorden.

Disney+ is de streaming service van Disney zelf. Zij onderscheiden zich met hun portfolio aan series en films, die ze met beeldmateriaal en logo’s laten zien. Daarnaast bieden ze een gratis periode aan om twijfel bij klanten weg te nemen. Ook zijn ze transparant over de kosten. Dat allemaal met twee zinnen, zonder poespas.

 • Gebruik goed contrast & opvallende kleuren voor je interactie
  Er is maar één ding het allerbelangrijkste op jouw landingspagina’s. De interactie! Daar draait het toch om? Ze moeten op die knop drukken! Zorg ervoor dat deze dan ook het meest opvalt van allemaal.
 • 7. Analyse, tracking & retargeting

  Natuurlijk maken we landingspagina’s om resultaten te behalen! Daarom zullen we deze resultaten ook moeten meten. Bijvoorbeeld door een ‘bedankt’-pagina te maken waar mensen op komen na een conversie; met een tracking code, van bijvoorbeeld Google analytics, kan je goed je conversiepercentage inzichtelijk maken.

  Meten is weten!

  Verder zou je ook een “remarketing”-campagne kunnen opzetten. Dit is een online reclamecampagne, die ervoor zorgt dat je de bezoekers van jouw landingspagina ook later nog kan bereiken. Denk maar aan dat mooie paar schoenen van Zalando, waarvan je de komst al twee weken volgt!

  Omdat deze bezoekers al eerder contact of interactie met jouw bedrijf hebben gehad, kan je met remarketing veel strategischer en gerichter advertentie campagnes inzetten.

  Een aantal goede voorbeelden van landingspagina’s

  Het is geen schande om naar de grote jongens op het internet te kijken. “Liever goed gestolen dan slecht bedacht”, zeggen wij dan ook vaak. Kijk zelf eens naar deze converterende voorbeelden en wie weet raak jij ook geïnspireerd!

  Zoals je waarschijnlijk wel opvalt is dat deze grote jongens eigenlijk allemaal hun eigen variant hebben gemaakt aan de hand van de eerder genoemde stappen. Natuurlijk geven zij bepaalde onderdelen voorrang aan de hand van hun doelgroep.

  We hebben daarom ook nog eens extra tips voor jou opgesteld, zodat jij jouw landingspagina’s zo converterend mogelijk kan maken!

  Dus landingspagina’s maken in een notendop

  Zo, laten we eens samenvatten waar je op moet letten bij het maken van een landingspagina. Eigenlijk moet je letten op deze vier punten.

  • Sluit aan bij je doelgroep;
  • Houd het simpel en effectief;
  • Zorg voor een aantrekkelijke propositie;
  • Analyseer en verbeter.

  Hoe specifieker jouw landingspagina is, des te beter hij aansluit op de doelgroep. Je zal merken dat je jouw doelgroep beter gaat begrijpen en dat je naast jouw landingspagina’s deze kennis ook kan toepassen in andere marketinguitingen.

  15 tips voor de perfecte landingspagina maken

  Om jouw landingspagina nog efficiënter te maken hebben wij extra tips voor jou opgesteld.

  1. Gebruik sterke contrasten en kleuren

  Jij wilt dat jouw bezoeker net als een bij naar jouw honingbloem gaat; daarom zorg je ervoor dat bijvoorbeeld jouw knoppen extra opvallen. Gebruik de meest contrasterende en opvallende kleur hiervoor. Dan valt hij lekker op tussen alle andere elementen.

  2. Consistente call to action

  Gebruik dezelfde verwoording voor je call to actions, als je deze op meerdere plekken hebt. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker exact herkent wat ze kunnen bereiken op jouw landingspagina. Dus als je “White paper downloaden” gebruikt, zorg er dan voor dat je niet opeens een knop met “Aanvragen” op diezelfde pagina zet.

  3. Gebruik A/B Testing

  Voor het optimaliseren van jouw landingspagina kan je gebruik maken van A/B testing. Hiermee kan je varianten maken van jouw call to actions en meten welke versie nou het meest succesvol is. Zo kan je steeds stap voor stap jouw landingspagina optimaliseren op basis van de hoogste conversie.

  4. Maak hem mobile first

  Bezoekers via mobiel zijn tegenwoordig een groter percentage dan desktop gebruikers en dat is dan ook een duidelijk signaal dat een design speciaal voor de mobiel essentieel is.

  5. Gebruik de ‘voice’ van jouw doelgroep

  Super leuk dat jij helemaal thuis bent in jargon, maar praat met klanten op een manier die ze begrijpen. Zo gebruiken wij liever de term ‘zoekmachine optimalisatie’ of ‘Hoger in Google staan’ en vermijden we woorden zoals SEO en Rankings.

  Denk ook goed na wat jouw doelgroep nou in de essentie wil. Zo wil een sportschoolhouder bijvoorbeeld ‘Minder tijd aan administratie besteden’ of ‘Meer tijd voor hun lessen hebben’. Ze weten echter nog niet de oplossing.

  6. Gebruik krachtige woorden

  Woorden en zinnen die emoties teweeg brengen bij jouw bezoeker. Bijvoorbeeld: Maak je business weer succesvol!. Dit suggereert dat hun business succesvol was, maar op dit moment niet meer. Het triggered dus een bepaalde emotie, die bezoekers aan het denken zet. 

  7. Maak je formulieren kort en laagdrempelig

  Verlaag de drempel van jouw conversie moment. Hoe korter een formulier is, des te groter is de kans dat iemand het invult. Bedenk dan ook bij jezelf; welke informatie heb ik nou ECHT nodig? Naam en email is bijvoorbeeld vaak genoeg om jouw doel te bereiken.

  8. Voeg video’s / afbeeldingen toe

  Video’s en afbeeldingen zijn een krachtige tool voor meer uitleg en maakt pagina’s vele malen aantrekkelijker. Je verhoogt hiermee jouw conversie. Foto’s van echte mensen verhogen conversie tot wel 50%.

  9. Zet call to action boven en onderaan de pagina

  Of je nou iets gratis aanbiedt of de gegevens van je bezoeker wilt hebben: zo vang je de bezoekers die al hun beslissing hebben gemaakt eerst op, en kunnen bezoekers die eerst meer informatie nodig hadden hun beslissing later op de pagina te maken.

  10. Verwijder je hoofdnavigatie

  Wanneer jouw bezoeker op de landingspagina is aangekomen, wil je hem daar natuurlijk houden. Als je jouw standaard hoofdnavigatie blijft tonen heb je de kans dat afleiding ontstaat en dat de bezoeker de pagina verlaat. De makkelijkste manier om deze afleiding weg te halen. 

  11. Hoe meer landingspagina’s hoe beter

  Het klinkt eigenlijk te simpel, maar lang wordt het niet altijd beseft. Wil je meer leads en bezoekers, dan maak je meer landingspagina’s.

  12. Maak ‘scanbare’ content

  Meeste bezoekers lezen niet alle details meer, maar scannen websites aan de hand van de hoofdelementen. Zorg ervoor de boodschap overkomt als je snel door de website heen scant. Gebruik verschillende grootte lettertypen, lijsten en kleuren om belangrijke en minder belangrijke elementen te onderscheiden.

  13. Vermijd wazige omschrijvingen

  Metaforen zijn vaak dodelijk en onnodig. Zeg geen dingen zoals “Wij ontzorgen u” of “Samen staan we sterker”. Het geeft de bezoeker namelijk geen enkele informatie waar het over gaat of waarom ze met jou in zee moeten gaan.

  14. Geef opties

  Mensen vinden het geweldig om opties te hebben! Wil je koffie of thee? De kans is groter dat ze één van de twee kiezen dan dat ze nee zeggen. Let wel op, teveel opties kunnen weer tegen je werken.

  15. Maak het leesbaar

  Het kiezen van een goed leesbaar lettertype en een sterk contrast bevorderen de leesbaarheid en natuurlijk daarmee ook de kans dat mensen teksten daadwerkelijk lezen. Presentatie is even belangrijk als de content zelf.

  Laat een professional jouw perfecte landingspagina maken!