Rubber Ducking: de oplossing voor jouw problemen

Klanten, vrienden en familie zullen het vast al hebben opgemerkt: ons kantoor is overspoeld met badeendjes. Onze Instagram staat er vol mee en afgelopen kerst stuurden we ze massaal uit als relatiegeschenk en stond onze kerstboom er vol mee. Toch doen we dit niet alleen omdat het een grappige touch geeft aan ons kantoor. Nee, we doen dit namelijk omdat Rubber Ducking écht werkt.

Wat is Rubber Ducking?

Simpel gezegd is Rubber Ducking het voorleggen van problemen aan je badeend. Het is een veelgebruikte methode bij programmeurs om problemen te achterhalen. Het is namelijk ontstaan doordat programmeurs vaak kampte met kleine bugs in hun codes die bijna niet terug te vinden waren. Het uitleggen van de werking van de code bleek onwijs goed te helpen bij het zoeken naar de oplossing. Het idee is dat je een probleem uitlegt aan iets of iemand en doordat je het uitlegt kom je vaak zelf achter nieuwe oplossingen en soms wel tot de ultieme oplossing. Door daarbij tegen een voorwerp aan te praten hoef je niet direct om hulp te vragen en kun je zelf tot een oplossing komen. De badeend bovenop de monitor had bij veel programmeurs toch echt wel de voorkeur en zo is Rubber Ducking ontstaan.

Waarom een badeend?

Natuurlijk hoef je Rubber Ducking niet perse uit te voeren met een badeend. We zijn er natuurlijk wel ontzettende voorstanders van, omdat badeendjes zo leuk zijn, maar je kunt net zo goed een ander voorwerp gebruiken. De plant op je bureau is net zo behulpzaam als een badeend en je kunt ook goed gebruik maken van jouw huisdier (kantoorhond!). Daarnaast zijn je collega’s natuurlijk ook bij uitstek geschikt om jouw werk mee te delen en kun je dus ook prima Rubber Ducken met hen.