GOED DESIGN REDT LEVENS

Een biertje drinken op het terras, je wilde haren laten knippen en als het dan echt moet terug naar kantoor voor een vergadering. We mogen binnenkort allemaal weer meer dan nu. Echter brengt dat ook nieuwe risico’s met zich mee. We gaan daarom met zijn allen in de weer met 1,5 meter bordjes, strepen op de grond en meer. Hoe communiceer je dit duidelijk en waar moet je op letten als je deze uitingen ontwerpt? Het antwoord ligt in de basis principes van goed design en daarmee kunnen we samen levens redden!

Zorg voor contrast

Let op je compositie

Less is more

Gebruik de ruimte

Maak het toegankelijk

Zorg voor contrast

Goede leesbaarheid begint bij contrast. Het is niet voor niets dat we standaard zwarte letters gebruiken op een witte achtergrond. Het geeft contrast en dat maakt het goed leesbaar. Je kunt echter ook op andere manieren contrast creëren. Gebruik bijvoorbeeld opvallende kleuren, andere lettergroottes en diktes of zelfs verschillende lettertypes.

Let op je compositie

Waar je iets neerzet is net zo belangrijk als wat je neerzet. Zorg ervoor dat je posters, bordjes en meer een goede compositie hebben. Een compositie kun je zien als een frame uit een storyboard of een pagina van een comicbook. Een goede compositie vertelt het juiste verhaal, terwijl een verkeerde compositie juist de verkeerde betekenis geeft. 

Gezellig naast elkaar is juist niet de bedoeling!

Herkenbaar op afstand in de rij

Less is more

De droge ambtenarentaal van het RIVM en de overheid blijven niet hangen. Je berichten moeten catchy zijn en juist dingen weg laten is een onderdeel van goed design. Wellicht kun je woorden weg laten of je tekst inkorten, omdat de doelgroep al bekend is met de situatie. Als het kan mag het ook een beetje creatief zijn en passend bij je onderneming. Blijf wel letten op de toegankelijkheid en maak het niet te abstract.

Overal maatregelen dat
weet iedereen…

Duidelijk

Catchy!

Gebruik de ruimte

Negative space, oftewel witruimte. Of het nu gaat om je poster, webdesign of je interieur juist een vlak ‘leeg’ laten kan meer contrast creëren dan een muur vol gehangen met prullaria en foto’s. Zorg er daarom voor dat je niet te veel verschillende uitingen op een kluitje bij elkaar hangt, maar spreid ze uit en laat ze ademen, zodat iedere boodschap echt goed tot zijn recht komt. Daarnaast kun je negative space ook goed toepassen in je composities.

Ruimte!

Speel er mee

Maak het toegankelijk

Een van onze collega’s is kleurenblind. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, maar het is belangrijk om je uitingen zo goed mogelijk leesbaar te houden voor iedereen. Hoe ver je hierin moet gaan hangt af van je doelgroep. In ons geval moeten we er rekening mee houden dat we geen kleurcodes gebruiken, want die hebben voor een kleurenblinde geen betekenis. Is je doelgroep wat ouder of hebben zij beperkingen dan zul je meer aandacht moeten besteden aan de toegankelijkheid, maar ook een juiste communicatie naar hele jonge kinderen kan een uitdaging zijn. Maak er voor hen een spelletje van! Let wel op dat je binnen je bedrijf of kantoor niet zomaar afbeeldingen van bekende figuren gebruikt waar copyright op rust.

Geen kleur? Dan groter!

Leuk toch?
Mag thuis, maar niet op kantoor!

En blijf altijd on-brand!

Je wilt niet dat alle extra communicatie de strakke look van je werkruimte, studio, kapperszaak of restaurant bederven. Door kleuren en iconen te kiezen die passen bij je huisstijl, worden de uitingen een onderdeel van je kantoor inrichting en decoratie. Let wel op dat ze genoeg afsteken tegenover andere marketingboodschappen. Er moet immers genoeg contrast zijn tussen de waarschuwingen, algemene informatie en je reclames. Met een huisstijl en een duidelijke kleurstrategie heb je binnen een mum van tijd strakke uitingen hangen!

Gebruik onze tips en ga aan de slag om je corona-communicatie zo effectief mogelijk te maken en samen redden we levens met de principes goed design!

Is je zaak al corona-proof?

Tekstschrijvers, communicatie experts, designers en ja, zelfs programmeurs. Wij hebben een klein legertje aan experts rondlopen die je graag helpen om je werkruimte of bedrijf on-brand voor te bereiden op de 1,5 meter samenleving. Wij zijn er voor je als je de dagelijkse stoelendans op kantoor wilt automatiseren.