Het belang van een snelle website deel 2
In het vorige deel van het ‘belang van een snelle website’ namen we jullie mee in de wereld van internet media en browsercaching. In het tweede deel gaan we verder de diepte in en ontdek je hoe we websites nog sneller kunnen maken. Tot slot vertellen we waarom niet iedere website even snel is of hoeft te zijn.
ZOEKROBOTS
Zoekrobots bezoeken je website om deze goed mogelijk te indexeren in de zoekmachine. Hoe meer de zoekrobot van de website kan zien en beoordelen, hoe groter de kans is dat je teksten en andere inhoud in de zoekmachine worden opgenomen. Het bezoek van een zoekrobot duurt gemiddeld drie tellen. Ziet de robot weinig van de site, omdat nog niet alle elementen geladen zijn dan is het nadelig voor je positie in de zoekresultaten.
Zoekrobots speuren het internet af naar relevante content
SNELLER DAN DE BROWSER
Afgezien van de media aanpassen zijn er nog veel meer stappen die genomen kunnen worden om een website sneller te maken. Zo kan een groot gedeelte van de code vaak gecomprimeerd worden. Toch is er geen formule die los gelaten kan worden op iedere website. De beste vergelijking is een motor die niet ‘lekker’ loopt. Het is soms een kwestie van een oliefilter van een tientje, maar op andere momenten moet de hele motor uit elkaar geschroefd en opnieuw in elkaar gezet worden om een specifiek onderdeel te vervangen dan wel aan te passen. Daarbij zorgt een verregaande optimalisatie voor andere uitdagingen. Niet iedere oude browser kan even goed omgaan met nieuwe technieken en bij iedere grote aanpassing van een site zal ook de optimalisatie (gedeeltelijk) opnieuw gedaan moeten worden. De kosten kunnen al snel flink oplopen bij uitgebreide websites.
De meest verregaande stap is om het standaard gedrag van de browser te omzeilen. Normaal gesproken toont een browser pas een website als er voldoende content in het geheugen geladen is. Je ziet een website daarom pas verschijnen als deze bijna compleet is. Men noemt dit ook wel ‘render blocking’. De ‘render blocking’ van de browser kan omzeilt worden, maar dat betekend dat je eerst de onafgewerkte ‘kale’ tekst en links ziet en pas daarna de vormgeving wordt toegepast. Om te voorkomen dat de gebruiker hiermee wordt geconfronteerd verschijnt er eerst een kort laadscherm. Wij hebben deze techniek inmiddels toegepast op onze eigen website en de website van Dim-Sum Reizen.
de lettertypes zijn nog niet ingeladen als de website al zichtbaar is
KEUZES
Een snelle website is fijn, maar een goede gebruikerservaring is ook belangrijk. Je kunt je hele website leeghalen om een hogere snelheid te krijgen, maar filmpjes, foto’s en social-media feeds bieden ook toegevoegde waarde. Het is vooral belangrijk om de prioriteiten te bepalen en de elementen die het ‘zwaarst wegen’ te verspreiden over de website. Zet de filmpjes bijvoorbeeld op een aparte pagina in plaats van op de homepage of verzamel al je externe reviews op een aparte pagina en link daar naartoe met een banner op de homepage. Door de website slim op te bouwen hoef je weinig tot geen dingen te laten en heb je toch een hele snelle website.
OPTIMALISATIE
Bij een (te) langzame website is het vooral belangrijk om de hoofdoorzaken eerst aan te pakken. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een zeer goedkope hosting partij dan heeft een optimalisatie op snelheid weinig zin, omdat de server de website dan toch niet kan bijbenen. De content, website en server moeten in balans zijn voor het beste resultaat. Staar je ook niet blind op het cijfer dat je van Google krijgt. Net zo belangrijk als de meetresultaten zijn de ‘echte’ resultaten. Hoe snel voelt je website aan en kun je soepel door alle pagina’s klikken?
HOE SNEL IS MIJN WEBSITE?
Google heeft een handige tool waarmee je direct kunt meten of je website snel is of niet. Een score van 90 of hoger komt zelden voor. De meeste websites scoren tussen de 40 en 70 punten. Of het snel genoeg is hangt vooral af van de concurrentie. Voor een lokaal bedrijf is de score prima, maar ben je internationaal actief of bouw je websites dan wil je toch wel de 80 aantikken.
Tot slot is de pagespeed slechts een van de duizenden factoren die bepaald hoe goed Google je website kan vinden. Een hele langzame website met goede content kan prima vindbaar zijn, terwijl de allersnelste website met matige content vrijwel onmogelijk te traceren is. De optimalisatie moet een onderdeel zijn van je SEO-strategie, maar is niet altijd leidend. Laat je dan ook goed adviseren door een SEO-expert.
“Homer’s CAR” heeft alle toeters en bellen, maar is verre van de beste auto
MEER WETEN Over PAGESPEED EN 101 ANDERE SEO FACTOREN?
Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend SEO advies