Het belang van een snelle website

Pagespeed, optimalisatie en performance. Het zijn zomaar drie termen die je vast wel eens hebt gehoord. Wat betekenen deze termen en hoe heeft de snelheid van je website invloed op het succes? Waarom is niet iedere website even snel? Vragen, vragen en nog eens vragen, waar wij het antwoord op hebben!

Er was eens

Vroeger was iedere website pijlsnel, omdat het internet heel langzaam was. Als je bewust de internetrevolutie hebt meegemaakt dan heb je een beeld bij inbelmodems van 56k. Je leest het goed, vroeger was de internetsnelheid niet meer dan 56 kilobyte per seconde. De resolutie van een monitor was maximaal 640 pixels en als je echt luxe had zelfs 800 pixels. Foto’s waren in de begindagen van het internet slechts enkele kilobytes. Je moest desondanks lang wachten tot een website geladen was.

Op den duur werd de internetverbinding van consumenten sneller en was een volledige website met een ADSL of andere zogenaamde ‘broadband’ aansluiting in een tel geladen. Als we met zijn allen waren blijven steken op 640 pixels dan was het internet nu nog steeds heel snel, maar met een sneller internet kwamen er ook hogere resoluties. In de eerste plaats 1024 pixels en op den duur de bekende HD-resolutie van 1920 pixels. Inmiddels rollen in Japan en China de 4K monitoren van de lopende band.

de website van Space jam is sinds 1996 niet aangepast een antiek stukje internet.

Een plaatje van 640 pixels uitrekken naar 1920 pixels zorgt voor veel kwaliteitsverlies en daarom maken onze telefoons en andere apparaten prachtige scherpe full-HD foto’s met een resolutie van 1920 pixels of meer. De internet snelheid is mee gegroeid, maar niet zo snel als met de kwaliteit van de content. Als je een downloadsnelheid hebt van 2MB per seconde en de foto’s op je website zijn 1MB per stuk dan moet je toch al snel 5 seconden wachten om 10 foto’s te laden.

Foto’s is niet het enige wat een website ‘groot’ of ‘traag’ maakt. Een CMS, filmpjes, leuke animaties, social-media feeds en alle techniek die ervoor zorgt dat een website responsive is en meeschaalt op verschillende schermen dragen bij aan de zogenaamde ‘footprint’ van de website. Vroeger werd webdesigners geleerd dat websites niets groter mochten zijn dan 1MB. Tegenwoordig zijn websites 10MB, 20MB of zelfs 40MB groot. De laadtijden worden verborgen met steeds hippere laadbalkjes en animaties.

Browser cache

Aangezien niemand tien tot twintig seconden wil wachten of een website geladen is, hebben Microsoft, Google en andere software ontwikkelaars de browser cache uitgevonden. Je download de website niet opnieuw van het internet bij ieder bezoek, maar alleen de elementen die veranderd zijn, zoals nieuwsberichten of foto’s. De browser haalt de rest van je favoriete websites uit het geheugen, zodat jij lekker snel kunt surfen.  Als het gaat om lettertypes en andere grafische elementen dan checkt je browser eerst of er een lokale kopie op je harde schijf aanwezig is.

Al deze snufjes zijn fijn als je het internet op gaat, maar geven geen realistisch beeld van de snelheid van je website. Wil je weten hoe snel of langzaam je website echt is? Druk dan eens op CRTL + F5 (PC) of CMD + Shift + R (Mac). De browser laadt je website zonder gebruik te maken van de cache en je zult zien dat foto’s en andere elementen aanzienlijk langzamer verschijnen. Zo snel (of langzaam) is je website ‘echt’ voor nieuwe bezoekers.

OPTIMALISATIE

De oplossing voor het sneller maken van de website is optimaliseren. Een aantal punten van een website zijn gemakkelijk te versnellen. Je kunt afbeeldingen bijvoorbeeld verkleinen of comprimeren met weinig tot geen kwaliteitsverlies. Met name grote full-screen foto’s die tegenwoordig populair zijn kunnen gemiddeld 20% tot 40% gecomprimeerd worden. Je kunt ook van alles ‘minder’ op je website plaatsen. Zet in plaats van tien slechts drie foto’s op je website en alles zal sneller laden.

HOE SNEL IS MIJN WEBSITE?

Google heeft een handige tool waarmee je direct kunt meten of je website snel is of niet. Een score van 90 of hoger komt zelden voor. De meeste websites scoren tussen de 40 en 70 punten. Of het snel genoeg is hangt vooral af van de concurrentie. Voor een lokaal bedrijf is de score prima, maar ben je internationaal actief of bouw je websites dan wil je toch wel de 80 aantikken.

Tot zover het eerste deel van het belang van een snelle website. In deel twee kijken we naar de invloed van pagespeed op zoekrobots en hoe je je website ‘nog’ sneller kunt maken en tot slot, waarom een hele snelle website niet altijd de beste website is.

 

MEER WETEN Over PAGESPEED EN 101 ANDERE SEO FACTOREN?

Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend SEO advies