De mooiste foto’s zijn gratis!

Een website heeft content nodig. Goede teksten, mooie foto’s en oogstrelend beeldmateriaal, maar waar haal je mooie kiekjes vandaan als je een beperkt budget, geen goede camera of weinig inspiratie hebt?

Het internet biedt veel mogelijkheden om aan gratis fotomateriaal te komen. Echter is niet al het fotomateriaal dat je tegenkomt gratis te gebruiken. Wanneer je een foto gebruikt waar auteursrechten op rusten zonder dat te betalen kun je hoge boetes krijgen. Dat is echter geen reden om al je kiekjes zelf te schieten er zijn namelijk hobby fotografen die in ruil voor helemaal niets prachtige foto’s aanbieden. Je moet alleen de juiste beelden zien te vinden!

UNSPLASH

De meest bekende gratis fotodatabase van dit moment is Unsplash. Unsplash biedt een ruime selectie aan sfeerfoto’s voor tal van onderwerpen. Je kunt er foto’s vinden van dieren, maar ook gebouwen en abstracte kunstwerken. Het enige nadeel is dat de look en feel van de foto’s goed bij je website moet passen. Met name de culturele verschillen tussen verschillende landen kunnen groot zijn en veel foto’s zijn gemaakt in de Verenigde Staten en daardoor niet allemaal even representatief voor Nederlandse websites.

PEXELS

De website Pexels is vergelijkbaar met Unsplash. Ook deze foto’s kun je allemaal gratis gebruiken. Het grootste verschil is dat Pexels naast sfeerfoto’s ook veel foto’s biedt van objecten. De afbeeldingen van Pexels zijn gemakkelijk toepasbaar als opvulmateriaal bij nieuwsberichten en/of artikelen. 

PIXABAY

Nog een gratis fotoverzameling met een twist. Pixabay heeft niet alleen gratis foto’s, maar ook illustraties en videos. Handig voor je eigen creatieve projecten. Het enige nadeel aan Pixabay is dat de site regelmatig traag is door de hoge bezoekersaantallen en hier en daar technisch wat kuren heeft, maar wederom is het geheel gratis en moeten we niet op alle slakken zout leggen.

NEW OLD STOCK

Ben je meer van de klassieke kiekjes kijk dan niet verder dan New Old Stock. De website heeft een grote collectie aan hele oude foto’s uit publieke archieven van musea. Foto’s van belangrijke gebeurtenissen, zoals de Apollo maanlanding zijn hier gratis te vinden, maar ook reclameposters of fabrieken en steden uit het verleden. Leuk om eens op een regenachtige zondagmiddag doorheen te bladeren.

GRATISOGRAPHY

Een creatieve fotograaf heeft al zijn fotografische uitspattingen gratis beschikbaar gemaakt op zijn website. Het zijn vooral gekke, bijzondere en opvallende foto’s die niet direct geschikt zijn voor een serieuze website lay-out, maar des te meer voor opvallende social media campagnes en nieuwsbrieven. Val lekker op met deze gratis knotsgekke fotografie!

MAZWAI

Ben je op zoek naar bewegende beelden? Snuffel dan eens rond in de collectie van Mazwai. Een mooie selectie aan prachtige gratis videos die je voor je eigen filmprojecten of als sfeer achtergronden op websites kunt gebruiken. 

PNG TREE

Niks meer uit te snijden, maar er gewoon op plakken. PNGTREE heeft een supergrote database vol met uitgesneden afbeeldingen in het PNG formaat. Erg handig 🙂

EIGEN CONTENT

Ondanks dat er mooie gratis beelden te vinden zijn gaat er niets boven authentiek fotomateriaal.  Foto’s van jezelf, je collega’s en je locatie maken je website en bedrijf online authentieker en betrouwbaarder. Wil jij net als wij de lente in met nieuwe frisse foto’s van je personeel, bedrijfsactiviteiten en locatie? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden van een fotosessie. Liever bewegend beeld? Ook dat kunnen wij verzorgen!

HET IS LENTE, TIJD VOOR NIEUWE FRISSE FOTO's!

Neem contact op voor alle mogelijkheden