Overtuigen met roadmaps

Je ziet ze opeens overal en nergens verschijnen: roadmaps! Oftewel routekaarten. Is het de zoveelste eendagsvlieg of een trend waar je echt wat aan hebt om koers te houden met je bedrijf of organisatie of anderen te overtuigen van je plannen? Waar dienen ze eigenlijk voor en waar komen ze vandaan? Oke… oke… rustig blijven. Laten we samen op zoek gaan naar het antwoord!

Waar komt de roadmap vandaan?

Roadmaps bestaan alweer een tijdje in met name de IT-wereld en zijn nu doorgelekt naar de rest van het bedrijfsleven en de publieke sector. Als je tegenwoordig een digitaal product koopt dan is de kans groot dat het product op het moment van lanceren nog niet helemaal af is of nog niet alles kan. Er moet informatie verzameld worden over de wensen en eisen van gebruikers en dat kan alleen als zij een vroege versie van het product zelf kunnen ervaren. Bovendien zijn die ambitieuze alleen rendabel als er genoeg gebruikers zijn. Om bijvoorbeeld gamers dan toch zover te krijgen om een product alvast te kopen of geen boze gezichten te krijgen als er opeens een nieuwe of betere versie van een product verschijnt is de roadmap in het leven geroepen. In de simpelste vorm kunnen consumenten in een oogopslag zien wat de planning is voor de ontwikkeling van het product en hoe lang zij kunnen rekenen op updates en verbeteringen voor zij een nieuw product moeten aanschaffen. In sommige gevallen toont de roadmap zelfs wanneer de nieuwe producten verschijnen, zodat je bijvoorbeeld kunt zien of het verstandig is om nu een nieuwe processor te kopen of een paar maanden te wachten. Start-ups gebruiken roadmaps met veel succes om beleggers alvast enthousiast te maken voor de toekomstplannen die zij willen gaan realiseren met de opgehaalde investeringen.

Ook handig, je keuzes achteraf uitleggen met een roadmap als het goed is uitgepakt dan lijkt het net alsof je een plan had

Hoe houd je koers met een roadmap?

Stel je maakt een roadmap voor de online marketingactiviteiten van je bedrijf dan werk je in tegenstelling tot een planning niet alles tot in de puntjes uit, maar bepaal je de mijlpalen die je wilt bereiken. Een logisch begin is een nieuwe website, zodat je primaire kanaal helemaal klaar is voor de toekomst. Vervolgens is het tijd om aan content marketing te gaan doen, zodat je met blogs, vlogs en social-media posts meer bezoekers naar je website haalt. Tot slot ga je al deze content extra aanprijzen met advertenties. Door deze roadmap te maken en te delen met alle stakeholders weet iedereen waar hij aan toe is en wat de stappen zijn. Je eerste roadmap is een feit!

Markeer mijlpalen die gehaald zijn, zo laat je zien dat alles volgens plan verloopt

Hoe schep je de juiste verwachtingen met een roadmap?

Goede roadmaps proberen de beloofde resultaten enigszins te kwantificeren of duidelijk te maken wat per stap het doel is en wanneer de volgende stap bereikt is. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met je doelgroep. Voor de directie van een bedrijf is het logischer om in kwartalen te werken voor de grote lijnen, terwijl voor consumenten seizoenen of maanden logischer zijn. Je kunt je roadmap ook afhankelijk maken van gebeurtenissen, zoals we gezien hebben met de corona routekaart. Je kunt ook denken aan verschillende routes die gevolgd kunnen worden op basis van het aantal gebruikers, omzet, donaties of groeipercentages. Roadmaps zijn er in alle soorten en maten.

Mag je een roadmap aanpassen?

Ja! De kracht van een roadmap is juist dat je niet alles van te voren vastlegt, maar alvast voor een langere periode scenario’s en plannen in kaart brengt. Wanneer je de roadmap aanpast, omdat je bijvoorbeeld ziet aankomen dat de ontwikkeling van een product gaat uitlopen of een lanceerdatum niet gehaald gaat worden dan kun je alvast nieuwe verwachtingen scheppen door de roadmap aan te passen. Bovendien kun je laten zien wat de impact is op de andere stappen van de roadmap.

In sommige gevallen is het zelf mogelijk om je doelgroep invloed uit te laten oefenen op de roadmap. Een groot aantal softwarediensten werkt met interactieve roadmaps, waarbij gebruikers kunnen stemmen op de functionaliteit die zij het eerste willen hebben. Zo kunnen de ontwikkelaars laten zien dat zij goed luisteren naar de gebruikers en datgene als eerste bouwen waar de meeste vraag naar is. Het is voor gebruikers tegelijkertijd duidelijk dat niet alles direct gemaakt kan en zal worden, maar dat hun wensen wel gehoord zijn of de nieuwe updates in aantocht zijn.

Microsoft heeft een uitgebreide en publieke roadmap gemaakt voor alle software updates

Hoe waardevol is een roadmap

Met een roadmap kun je beter je prijs of kosten verdedigen en gemakkelijker overtuigen of doelen communiceren. Stel je denkt dat je organisatie aan een nieuwe website toe is, maar je baas vraagt zich af of dat wel een verstandige investering is. Als je alleen probeert om de website van de grond te krijgen dan is de kans groot dat er weinig budget voor is. Wanneer je een online marketing roadmap voorlegt die laat zien welke rol de website speelt in een stappenplan om omzetgroei of meer bekendheid te realiseren dan zal de directie sneller geneigd zijn om te investeren. Bij consumenten werkt dit in principe hetzelfde. Als jij nu 60 Euro vraagt voor een product dan kijkt de consument naar de huidige staat van het product. Als jij 60 Euro vraagt voor een product en je laat zien wat er in de toekomst nog aan zit te komen dan is het product veel waardevoller geworden. 

Hoe overtuig jij de baas?

Een roadmap helpt ook om weer terug op de rails te komen als je door allerlei zaken bent afgeleid. Het bewaakt de focus en geeft je iets om op terug te vallen als plannen plotseling veranderen of iemand in de organisatie natte voeten krijgt en het roer direct wil omgooien. Heeft hij er aan gedacht welke impact dat heeft op de roadmap? Jij kunt in discussies de leiding nemen door je te richten op de lange termijn en strategische doelen uit de roadmap in plaats van dat actuele probleempjes of proefballonnen de overhand krijgen.

De valkuil van een roadmap

De grootste valkuil van een roadmap is dat de verwachtingen niet waargemaakt worden. Je mag je roadmap aanpassen, maar op het moment dat je continu de verkeerde voorspellingen geeft dan doet dat afbreuk aan het vertrouwen. Daarnaast moet je er enigszins zeker van zijn dat jij beloftes die je nu doet waar kunt maken. Met name bij games komt het te vaak voor dat er zo weinig spelers zijn dat de roadmap de prullenmand in gaat. Consumenten voelen zich dan terecht bedrogen, omdat zij voor die beloftes betaald hebben. Je roadmap moet daarentegen ook niet te rigide zijn. Je hebt ruimte nodig om bij te sturen of aanpassingen te maken. Exacte releasedata, hele gedetailleerde plannen en te ver vooruit plannen op basis van te weinig informatie kunnen je roadmap teniet doen. Wil je toch meer duidelijkheid verschaffen dan kun je bijvoorbeeld naast je globale roadmap ook per maand of kwartaal een aanvullende roadmap introduceren.

Hoe complexer je roadmap, hoe kleiner je kans dat je de verwachtingen waar kunt maken

Roadmaps are here to stay!

In een wereld waar weinig vast staat is de roadmap een handige tool om je de juiste verwachtingen te scheppen en mensen te overtuigen van een idee of product voor het tot volledig tot uiting is gekomen. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je die verwachtingen ook waar kunt maken. Als je de mogelijkheid hebt om je doelgroep keuzes te laten maken dan weet je zeker dat een meerderheid achter je toekomstplannen staat en tegelijkertijd iedereen zich gehoord voelt. Kortom, zolang de wereld steeds sneller blijft veranderen zullen roadmaps steeds populairder worden om verwachtingen te managen en investeerders te overtuigen. Waar ga jij een roadmap voor maken?

Blijven groeien in een wereld die steeds veranderd?

Wij helpen je graag met een roadmap voor je digitalisering of online marketing, zodat je plannen overtuigen en op koers blijven