Wat is de perfecte kleurstrategie?

Jouw logo, website en visitekaartjes hebben allemaal dezelfde kleur. Super, dan zal dat wel goed zitten! Of toch niet? Helaas werkt een echte kleurstrategie net even anders en maakt lang niet iedereen er gebruik van tijdens het ontwerpen. En dat is toch zonde. Lees hier wat een kleurenstrategie precies is en hoe je het toepast voor jouw onderneming!

 Wat is een kleurstrategie?

Simpel gezegd leg je bij een kleurstrategie vast welke kleuren je gaat gebruiken en hoe je deze gaat inzetten. Dat lijkt niet zo ingewikkeld, maar toch slagen niet alle bedrijven er in om zo’n strategie te maken en/of zich er aan te houden. Een mooi voorbeeld van een goede kleurstrategie is IKEA. Hun logo is gebaseerd op de kleuren uit de Zweedse vlag en ze voeren dit thema door in alle marketing uitingen en zelfs hun pand. Herkenbaarder kan niet!

Herkenbaarheid

Ook Bol.com doet het goed: je hoeft er maar iets van te zien en je weet al dat het van dit bedrijf is. Door een consistent gebruik van kleur zou je zelfs zonder het logo kunnen zien dat dit een Facebook post van Bol.com is. Deze herkenbaarheid maakt een merk sterk. Over de verschillende kanalen ziet de bezoeker dat het één geheel is en dat voelt betrouwbaar. Nog een slimme truc van dit bedrijf is hun kleurgebruik. Wist je dat de blauwe kleur ook al een gevoel van veiligheid geeft?

De betekenis van kleuren

Blauw staat voor betrouwbaarheid. Niet gek dus dat bedrijven als Bol.com, Coolblue én IKEA kiezen voor deze kleur. Sommige kleuren overlappen elkaar een beetje, maar over het algemeen zijn in de westerse landen de volgende kleuren gekoppeld aan deze betekenissen:

[

Geel

Geel staat voor optimisme, warmte en duidelijkheid. Vanwege deze duidelijke kleur wordt het dan ook als waarschuwingskleur gebruikt voor giftige stoffen. Daarnaast zou het psychologische effect van deze kleur zijn dat je er honger van krijgt. Denk dan bijvoorbeeld aan het kleurgebruik van McDonald’s of Subway. Andere voorbeelden zijn Nikon (met het warme community-gevoel) en DHL (duidelijk en optimistisch).

[

Oranje

Oranje is vriendelijk en vrolijk. Veel merken voor kinderen zullen kiezen voor oranje vanwege deze eigenschappen (denk bijvoorbeeld aan Nickelodeon). Daarnaast straalt het zelfvertrouwen uit. Merken die oranje kiezen als basiskleur hebben vaak ook een vrolijke website of vrolijke reclames, zoals bijvoorbeeld Fanta.

[

Rood

Rood staat voor opwinding! Het is spannend, opvallend en dus ook gewaagd. Wanneer je brutaal wilt zijn in je marketing, dan is rood bij uitstek geschikt. Daarnaast wordt rood ook wel gezien als een jeugdige kleur: het houdt je jong. Een goed voorbeeld daarvan is Lego. Je bent immers nooit te oud om in hun doelgroep te passen. Nintendo en Coca-Cola passen ook goed in dit rijtje. Netflix past dan bijvoorbeeld weer meer in de spannende en brutale hoek van deze kleur.

[

Paars

Paars, maar ook roze, staat voor creativiteit. Het wordt gebruikt voor fantasierijke merken en producten. Daarnaast geeft de kleur psychologisch gezien een wijze uitstraling. Niet gek dus dat de zoekmachine Yahoo! ervoor heeft gekozen om paars te gebruiken. De ansichtkaarten van Hallmark zijn bijvoorbeeld allemaal erg creatief. Hun paarse logo past daar dan ook uitstekend bij.

[

Blauw

Blauw is dus de betrouwbare kleur. Het staat voor loyaliteit, kracht en vertrouwen. Veel webshops kiezen voor deze kleur, zodat het vertrouwen opwerkt en de klant sneller producten durft te bestellen. Ook software en hardware bedrijven kiezen vaak deze kleur, omdat ze willen laten zien dat hun producten écht goed zijn. Goede voorbeelden van merken met een blauwe kleur zijn Dell, HP, Oral B en niet te vergeten: WordPress.

[

Groen

Groen zie je tegenwoordig steeds meer. Het staat voor duurzaamheid, groei en gezondheid. Daarnaast geeft het een vredig gevoel. Nu duurzaamheid zo belangrijk is komt deze kleur dus steeds vaker naar voren. Er wordt ook vaak direct een link gelegd met de natuur. Gezien de auto’s van Landrover natuurbestendig zijn maken zij goed gebruik van deze kleur. Animal Planet is ook een goed voorbeeld. Meerdere tankstations hebben een groen logo en hiermee willen de bedrijven laten weten dat ze voor duurzame energie zijn en vooruitstreven nadenken.

[

Zwart

Zwart is gelijk aan power! Het straalt autoriteit uit en is vaak ook formeel. Het heeft in sommige gevallen zelfs iets mysterieus. Hoe dan ook: het is gewaagd. Mooie voorbeelden zijn Jack Daniel’s, Nike, Adidas en Uber. De sportmerken gaan hiervoor natuurlijk voor de kracht, terwijl Uber meer gaat voor de authoriteit en de monopoly.

[

Grijs en wit

Wit is een een kleur die wordt gezien als puur, schoon en overzichtelijk. Het wordt gebruikt bij minimalisme. Ook grijs sluit hier bij aan. Het weergeeft balans en wordt dan ook gebruikt voor evenwichtige merken.

De kleuren van Studio Projectie

Dat ons logo zoveel verschillende kleuren heeft is ook geen toeval. Studio Projectie is een Digital Agency en dat maakt dat wij van alle markten thuis zijn. We ontwerpen, bouwen, leveren service, weten alles over de marketing en SEO en creëren alles zelf, van drukwerk tot websites. Door al deze expertises te bundelen onder één dak kunnen we de klant een totaalpakket bieden en bij zo’n totaalpakket aan eigenschappen hoort dus ook veel verschillende kleuren. Blauw voor de technische kant, paars en roze voor het creatieve deel. Geel voor de duidelijkheid, oranje voor onze vriendelijke communicatie. Groen is ook een belangrijk aspect. Sinds 2020 hebben we dat deel ook opgenomen in onze missie: wij staan voor Duurzaam Online Groeien.

De impact

Je staat er waarschijnlijk niet vaak bij stil, maar een kleurstrategie kan een hoop goeds doen voor jouw bedrijf. Door het kiezen van de juiste kleuren voelen klanten direct aan om wat voor bedrijf het gaat. En het goed gebruiken van de kleuren in de verschillende media kanalen kan veel voordelen opleveren. Om het je gemakkelijk te maken sommen we het even op:

Jouw website gaat meer converteren

Een goede strategie zorgt dat de belangrijke dingen écht opvallen!

Meer vertrouwen van de klant

De eenheid tussen de website, het drukwerk en de sociale media zorgen voor een goede uitstraling en dat wekt vertrouwen op.

Content creëren is gemakkelijker

Wanneer er nieuwe content gemaakt moet worden kunnen designers sneller aan de slag. Ze weten namelijk welke tools ze hebben en welke vibe het eindresultaat moet krijgen.

Wanneer weet je of jouw kleurstrategie in orde is?

Onze ogen zijn hier inmiddels al jaren op getraind. Voor een minder getraind oog kan het soms lastig zijn om te zien of jouw strategie ook echt goed is uitgevoerd. Hier onze laatste tips & tricks:

Alle media kanalen hebben dezelfde kleur

Als jouw logo, jouw website, de visitekaartjes, de flyers en zelfs de sociale media kanalen dezelfde lettertypes, kleuren en vormen gebruiken, dan zit je aardig goed. De consistentie is belangrijk!

Belangrijke knoppen vallen op

De call to actions moeten een kleur krijgen die opvalt. Gebruik dus niet dezelfde kleur voor de buttons als voor het lettertype, de achtergrond en illustraties. Zo zorg je dat wat belangrijk is ook écht opvalt bij jouw klanten.

Vraag advies als dat nodig is

Wij hebben niet voor niets onze opleidingen gevolgd, urenlang websites bestudeerd en talloze websites, folders en logo’s ontworpen en gecreëerd: ervaring loont nou eenmaal. Ben je er niet zeker van dat jouw strategie werkt? Vraag ons dan om hulp! Wij kijken graag met je mee.

Wil jij een complete kleurstrategie op maat?

Geen zorgen, dan doen we dat! Onze designers steken onze koppen bij elkaar om de conversie zo groot mogelijk te maken. En wie weet maken we in de toekomst wel jouw hele website.