SEO – De basics en betekenis
Je hebt er ondertussen vast wel eens van gehoord: SEO, search engine optimalization, of zoekmachine optimalisatie. Maar wat houdt het nou eigenlijk in en hoe pas je het toe op jouw website? In deze blog leggen we het je uit!
SEO: Wat is het?
Letterlijk genomen is de term wat misleidend – het is namelijk niet alsof je met SEO probeert een zoekmachine, zoals Google, Bing of Yahoo!, te verbeteren. Wat je er wél mee doet is de vindbaarheid van je website verbeteren.
Google heeft één taak: jouw vraag beantwoorden. Deze vraag formuleer je in zoektermen. Een voorbeeld: je schoonouders komen naar Leiden toe en je zoekt een leuke plek om met ze te gaan lunchen. Je typt “Lunchen in Leiden” in en met deze zoektermen gaat Google vervolgens aan de slag. De zoekmachine gebruikt een ingewikkeld algoritme met meer dan 300 factoren die bepalen welk resultaat relevant is. Voorbeelden van die factoren zijn:
- Lokaliteit – Google kijkt naar je huidige locatie. Wat is er in de buurt?
- Een volle website – Hoe meer inhoud een website heeft, hoe beter.
- Een diverse website – Gebruikt de website afbeeldingen? Teksten? Een filmpje? Ook afwisseling maakt jouw website beter vindbaar.
- Lijstjes doen het goed – Bijvoorbeeld “10x Gezellig lunchen in Leiden”
- Context teksten – Het maakt Google uit of een pagina echt informatie geeft of alleen is opgevuld met “Lunchen in Leiden Lunchen in Leiden Lunchen in Leiden”.
Je vindbaarheid verbeteren
Google wil graag de informatie vinden die je zoekt – anders zouden mensen op een gegeven moment stoppen gebruik te maken van Google. Als je dus goed gevonden wil worden door Google, is het handig om het Google zo gemakkelijk mogelijk te maken al jouw informatie te lezen. Maak dus gebruik van zoektermen op je website. Ook helpt het om de plaatjes van je websites te benoemen met zoektermen (dus niet IMG4567.JPEG, maar koffie.JPEG).
De juiste zoekwoorden en strategie
Om erachter te komen welke zoektermen je zou moeten gebruiken, kunnen wij je helpen met een zoekwoordenonderzoek. We onderzoeken dan hoe mensen naar jouw onderwerp of werkveld zoeken. Om dit goed te doen is een combinatie tussen technische begrip en psychologisch inzicht nodig. Hoe specifieker mensen zoeken, des te meer je te weten komt over de bezoekers van je website. En hoe meer je weet over de bezoeker, des te beter kun je inspelen op hun behoeftes en wensen.
De voordelen van SEO optimalisatie
Je website krijgt meer bezoeken
Wanneer je hoog in de resultatenlijst van Google staan krijg je meer organische bezoeken op je website. Als bedrijf levert dit op lange termijn veel voordeel omdat potentiele klanten je vaker vinden.
Resultaat op de lange termijn
In tegenstelling tot advertenties kun je bij SEO lang genieten van de resultaten – advertenties blijven geld kosten, SEO is een investering met langdurig resultaat.
Zoekwoordenonderzoek is multifunctioneel
Met specifiekere zoektermen vind je een specifiekere doelgroep. Dit kun je gebruiken om te zorgen dat jouw doelgroep je kan vinden, maar kan je ook toepassen op je andere marketingstrategieën
Langetermijnstrategie
SEO is niet iets dat je even in een dag aanpast en verbetert, het is een proces dat over langere tijd plaatsvindt. Dit komt onder andere doordat er ook tijd overheen gaat voordat Google weet dat je aanpassingen hebt gemaakt. In de tabel hieronder zie je een voorbeeld van een website waarmee we aan de slag zijn gegaan om de SEO te verbeteren, onder andere door het maken van landingspagina’s.
Maar wat zegt deze tabel nu eigenlijk?
De lengte van de balken geven de hoeveelheid zoekwoorden aan waarmee de website is gevonden op Google. De kleuren maken onderscheid tussen de ranking van de zoekwoorden. De ranking maakt het verschil tussen jouw website op de eerste zoekpagina van Google of de vijfde. Dus hoe hoger je ranking, hoe meer je wordt gevonden.
In het begin had de website alleen low-ranking zoekwoorden (geel). Zoekwoorden in het lichtblauw staan op de eerste pagina van Google. Je kan dus zien dat vanaf het moment dat we zijn gestart met SEO, er in de loop van de maanden een stijging is, niet alleen in het aantal zoekwoorden, maar ook in de ranking.
Wat kan je doen om je SEO te verbeteren?
Maak gebruik van zoektermen
Wanneer je hoog in de resultatenlijst van Google staan krijg je meer organische bezoeken op je website. Als bedrijf levert dit op lange termijn veel voordeel omdat potentiele klanten je vaker vinden.
Slim adverteren
Advertenties, zoals Google Adwords, kunnen helpen je SEO een (tijdelijke) boost te geven
Landingspagina's
Maak landingspagina’s – dit zijn speciale webpagina’s die specifieek zijn ingericht op een bepaald zoekwoord. Wanneer mensen daarnaar zoeken, vinden ze de landingspagina, die vervolgens weer doorverwijst naar je website.
Wees consistent
SEO werkt niet als je het op 1 pagina toepast, maar vervolgens bij de rest van je website maar wat doet. Het is belangrijk dat je het doorvoert in de gehele structuur. Daarbij hoort ook dat er regelmatig nieuwe informatie bijkomt. Door steeds nieuwe informatie te plaatsen of updates te doen blijft Google zien dat je actief bent. Een blog kan hiervoor een mooie tool zijn!
Ook jouw website kan gevonden worden!
Laat ons jouw bezoekersaantallen vergroten!