Landingspagina maken: de ideale manier om meer bezoekers te trekken en te converteren

Landingspagina’s: je hebt er vast wel eens van gehoord! Maar wat zijn het nou precies? En hoe kunnen ze ervoor zorgen dat jij meer bezoekers naar je website haalt en je conversie verhoogt? In deze how-to leggen het allemaal voor je uit.

Zo maak je de perfecte landingspagina’s

Zomaar een pagina maken voor een website is niet moeilijk. Maar om een landingspagina te maken die volledig aansluit op jouw doelgroep en een hoge conversie heeft; daar moet je net iets meer voor doen. Gelukkig zijn we er om je te helpen. Eerst leggen we uit wat een landingspagina nou eigenlijk is en welke soorten er zijn, om vervolgens uit te leggen hoe je er zelf een maakt

Je kan het stappenplan helemaal volgen, maar je kan ook meteen door naar de stap waar je meer over wilt weten. Klik op de stap om er gelijk heen te gaan.

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een aparte pagina op je website, waar bezoekers op binnenkomen (oftewel: landen) via bepaalde zoektermen of advertentiecampagnes. Een landingspagina is dus met een specifiek doel opgezet, en zorgt daardoor voor meer conversie dan reguliere pagina’s op je website.

In de basis zijn er twee verschillende soorten landingspagina’s: landingspagina’s die gericht zijn op vindbaarheid, en landingspagina’s die ondersteund worden door een advertentie- of marketingcampagne.

LANDINGSPAGINA’S VOOR VINDBAARHEID

Deze landingspagina’s maak je wanneer je meer organisch zoekverkeer wilt creëren, en daarmee meer bezoekers naar je website wilt krijgen. Wanneer we het bij websites hebben over organisch zoekverkeer, bedoelen we de bezoekers die je website vinden doordat ze met een zoekmachine hebben gezocht. De landingspagina’s worden gebaseerd op een zoekwoordenonderzoek (ook wel keyword research genoemd). Bij het doen van een zoekwoordenonderzoek probeer je er achter te komen naar welke woorden de doelgroep die jij probeert te bereiken zoekt. Deze woorden verwerk je vervolgens op je landingspagina. De focus ligt hierbij op het maken van kwalitatieve content die antwoord geeft op de “zoekvraag” van mensen. 

Voorbeeld: een loodgieter uit de regio Leiden wil ook gevonden worden in de regio Den Haag. Maar het zou vreemd zijn als hij daar zijn hele website voor zou gaan aanpassen. In dat geval maak je een aparte landingspagina, die zich focust op de zoekterm “Loodgieter Den Haag”.

Hiermee creëer je een nieuwe “voordeur” naar je website en trek je een specifieke andere doelgroep aan. Dit is dan ook één van de meest succesvolle manieren om de SEO (of zoekmachineoptimalisatie) van jouw website te verbeteren.

LANDINGSPAGINA’S VOOR CAMPAGNES

Dit zijn landingspagina’s die de focus leggen op conversie. Als we het hebben over conversie bedoelen we het percentage bezoekers dat op actie overgaat. Zo’n actie kan van alles zijn, misschien wil je dat mensen zich abonneren op jouw blog, misschien is de actie dat ze iets kopen uit je webwinkel. Omdat bij conversie het verkeer voornamelijk vanuit advertenties wordt binnengehaald hoef je minder na te denken over zoekmachineoptimalisatie, maar zal je wel de kosten van het adverteren moeten betalen. Er moet dus genoeg conversie zijn om ervoor te zorgen dat deze kosten het waard zijn.

Ongeacht hoe bezoekers op jouw landingspagina’s komen, het gaat er uiteindelijk om dat zij de gewenste interactie aan gaan.

Waarom je een landingspagina wilt maken

Landingspagina’s hebben ontzettend veel voordelen en zijn supereffectief.
De grootste voordelen zijn dan ook:

  1. Meer nieuwe bezoekers
    Wanneer je landingspagina’s maakt, creëer je nieuwe deuren naar je website waarmee je meer bezoekers naar je website trekt.
  2. Hoge conversie
    Vind jij het ook fijn om de juiste informatie te krijgen wanneer je iets zoekt? Landingspagina’s zijn speciaal op maat gemaakt aan de hand van de doelgroep en hun zoekgedrag. Doordat ze aansluiten op de verwachting van bezoekers zijn ze veel effectiever zijn dan reguliere pagina’s, en verhogen ze de conversie.
  3. Specifieke marketing door targeting
    Hoe specifieker jouw marketingcampagnes zijn, des te groter is de kans dat deze aanslaat bij jouw doelgroep. Je weet met landingspagina’s namelijk exact wie jij gaat targeten en wat je bezoekers willen. Er is een duidelijk doel.

Dat zijn de belangrijkste voordelen van landingspagina’s bouwen. Het is een onwijs efficiënte manier om nieuwe klanten te genereren. Maar hoe pak je dit nou aan? No worries, wij leggen je stap voor stap uit wat je moet doen om een goede landingspagina te schrijven.

Stap 1: Ken je publiek! – Doelgroep kiezen

Jouw business heeft een doelgroep met bepaalde kenmerken en wensen. Door in te spelen op de wensen, eisen en verwachtingen van je doelgroep, kun je je product of dienst beter aan de man brengen.

Het loont dan ook om je daar goed in te verdiepen. Kennis van de eigenschappen van je doelgroep, zoals leeftijd, gewoontes, budget en andere unieke eigenschappen helpen jou om je product te verkopen of je service aan te bieden.

Hoe doe je dat? Door persona’s op te stellen, die jouw ideale doelgroep representeren. Om dit te kunnen doen moet je onderzoek doen, met bijvoorbeeld enquêtes, interviews en deskresearch. Maar het is de moeite waard: uiteindelijk zal het jouw landingspagina’s flink versterken, omdat deze beter aansluiten bij de doelgroep.

 Denk hierbij niet alleen aan wie je doelgroep is, maar ook aan wat je doelgroep wil. Als iemand iets wil, zullen ze daarnaar (online) gaan zoeken. En als je je genoeg hebt kunnen inleven om te weten waar mensen naar zoeken, dan kan je daarop inspelen. Hier zullen we nog wat verder op ingaan bij stap 3.

Stap 2: Wat wil je bereiken? – Bepaal je conversiedoel

Voordat we beginnen met het maken van jouw perfecte landingspagina’s moeten we vaststellen wat je wilt bereiken. Oftewel: wat is jouw ‘call to action’?
Dit is meestal één van de onderstaande doelen:

  • Vul een formulier in
  • Vul een enquête in
  • Een gratis proefperiode aanvragen
  • Downloaden van een whitepaper
  • Product bestellen
  • Inschrijven voor een cursus
  • Contactinformatie achterlaten
  • Kortingsbon downloaden
  • Inschrijven voor een nieuwsbrief
  • Offerte aanvragen

Dit zijn veel voorkomende doelen, maar er zijn natuurlijk ook nog heel veel andere mogelijk. Het is belangrijk om voor je landingspagina maar één doel te kiezen. Dat verkleint het aantal keuzes dat je aan jouw bezoeker geeft, waardoor de landingspagina veel effectiever wordt.

Stap 3: Tijd voor een zoekwoordenonderzoek

Het kiezen van passende zoekwoorden is misschien tijdrovend, maar het geeft wel de beste resultaten. Het verbetert de vindbaarheid in zoekmachines, en geeft een duidelijk beeld van de zoekvraag die jouw doelgroep heeft, voordat ze op jouw landingspagina komen.

Begin met een lijst te maken van relevante termen voor jouw product en/of dienst.

Een van de simpelste tools die je kan gebruiken om te kijken of een zoekwoord geschikt is, is Google. Door de automatische suggestie die Google doet wanneer je iets intypt, krijg je de meest populaire zoekopdrachten te zien. Dit kan je gebruiken in je zoekwoordenonderzoek. Zo kan je er achter komen welke vragen het meest gezocht worden bij bepaalde termen, of zien waar mensen veel of misschien juist niet op zoeken.

Hoe langer een zoekwoord is, hoe meer impact het heeft. Het is makkelijker om hoog te ranken op zogenaamde ‘long tail keywords’ – en ze hebben ook nog eens een hogere conversiepercentage. Wij adviseren je dan ook om op meer op specifieke zoektermen te focussen, zodat je de beste resultaten behaalt.

Bijvoorbeeld:

Je bent een autoverhuurder in Leiden en je bent gespecialiseerd in exclusieve auto’s.

Je kan dan breed inzetten op een zoekterm als ‘Auto huren’, maar het is veel logischer om bijvoorbeeld een specifiek zoekwoord te gebruiken zoals ‘Oldtimer huren in Leiden’ of ‘Trouwauto huren Leiden’. Dat zoekwoord spreekt een doelgroep veel meer aan en vertelt ze exact waarnaar ze op zoek zijn. Ook kan het ervoor zorgen dat je jezelf onderscheid van andere bedrijven, die bijvoorbeeld wel auto’s maar geen oldtimers verhuren. Van deze bedrijven zal je in de zoekopdrachten minder concurrentie hebben als je specifieke zoekwoorden gebruikt op je landingspagina’s.

Meer weten over vindbaarheid?
Lees hier de blog:

Stap 4: Schrijf een sterke introductie

De eerste alinea van een pagina is essentieel voor jouw landingspagina! Het vertelt in één klap het hele verhaal en bepaalt of een bezoeker verder geïnteresseerd is in jouw product.

Weetje: Wist je dat een bezoeker vijf keer vaker de introteksten leest dan de standaardteksten op een website?

Maar wat maakt nou dat een introductie aantrekkelijk is? Een goede introductie…

… Is to the point en open voor interpretatie
Schrijf een tekst die to the point is, maar open blijft voor interpretatie. Wat vaak goed werkt  is het direct aanspreken van een behoefte, maar de oplossing voor interpretatie openlaten. Daardoor worden mensen getriggerd om verder te lezen.
Hubspot is daar een goed voorbeeld van:

… Vertelt je in één keer waar het over gaat
Schrijf een pagina die gewoon duidelijk maakt waar het over gaat. Ja, zo simpel kan het soms zijn. De bezoeker heeft een vraag of behoefte en wil daar een antwoord op wanneer hij of zij jouw landingspagina bezoekt.
Wix
doet dit heel duidelijk. In één blik zie je waar het over gaat, namelijk een professionele website maken.

… Speelt in op simpele behoeftes
De mens is niet altijd zo complex als we elkaar willen doen geloven. We denken stiekem vrij simpel en hebben ‘oer’-gedachten. Je wilt fit worden, je wil mooie dingen hebben, je wil dat de zaken snel, makkelijk en eenvoudig gaan. Met je teksten kun je daarop inspelen. Tel je woorden, spreek actief en in gebiedende wijs. Simpeler kan het niet!
Een goed voorbeeld hiervan is Freeletics

Stap 5: Maak een onweerstaanbare ‘call to action’

De juiste woorden op het juiste moment zijn goud waard. Het is vaak net dat ene simpele zinnetje dat je verleid om over te gaan tot actie. Je moet beseffen dat bezoekers op websites gewoonweg niet veel teksten lezen. Daarom draait alles om de call to action en wat daar direct omheen staat. Hoe pak je zo’n call to action dan aan?

  • Zorg voor urgentie, of het gevoel iets mis te lopen
    In het jargon heet dit FOMO, oftewel ‘Fear Of Missing Out’. Het concept is simpel. Creëer het gevoel dat de bezoeker iets misloopt of een achterstand krijgt als er nu geen actie wordt ondernomen. Denk bijvoorbeed aan de standaard ‘sale’-campagnes in winkels, of de befaamde ‘Er zijn nog maar 2 plekken beschikbaar’-tactiek. Door zulke elementen te verwerken, spoor je de bezoeker aan tot actie over te gaan. Een mooi voorbeeld van hoe je zoiets op je website kan toepassen is de afbeelding hieronder:

Er wordt met een timer urgentie gecreëerd en zelfs bij de button wordt er ingespeeld op de angst dat als je het niet doet, je minder verkeer naar je website krijgt.
Je zou toch gek zijn als je je nu niet ter plekke zou inschrijven?

  • Houd het simpel
    Mensen vertrouwen meer op duidelijke boodschappen. Maak het daarom ook niet nodeloos ingewikkeld. Omschrijf kort en krachtig wat jouw USP (Unique Selling Point) is en neem twijfel weg door deze te beantwoorden.

Het onderstaande screenshot van Disney+, de streaming service van Disney, doet dit heel goed. Zij onderscheiden zich met hun exclusieve portfolio aan series en films, die ze met beeldmateriaal en logo’s laten zien. Daarnaast bieden ze een gratis periode aan om twijfel bij klanten weg te nemen. Ook zijn ze transparant over de kosten. Dat is allemaal duidelijk met twee zinnen, zonder poespas.

  • Gebruik goed contrast & opvallende kleuren voor je interactie
    Er is maar één ding het allerbelangrijkste op jouw landingspagina’s. De interactie! Dat is waar het om draait en waar je het allemaal voor doet. Ze moeten op die knop drukken! Zorg ervoor dat deze dan ook het meest opvalt van allemaal. 

Nog wat extra landingspagina call to action tips:

  1. Zorg voor een consistente “call to action”
    Gebruik steeds dezelfde verwoording voor je call to actions als je deze op meerdere plekken op je pagina inzet. Dit zorgt ervoor dat je landingspagina duidelijk blijft voor de bezoeker. Dus als je eerst “White paper downloaden” gebruikt als call to action, zorg er dan voor dat er niet later op de pagina ineens een knop met “Aanvragen”  staat.
  2. Maak je formulieren kort en laagdrempelig
    Verlaag de drempel van jouw conversiemoment door de formulieren op je website zo kort mogelijk te maken. Hoe korter een formulier is, des te groter is de kans dat iemand het invult. Bedenk bij jezelf: welke informatie heb ik echt nodig? Naam en e-mail is vaak al genoeg om jouw doel te bereiken.
  3. Zet de ‘call to action’ boven- en onderaan de pagina
    Of je nou gratis iets aanbiedt of de gegevens van je bezoeker wilt hebben: het is een goed idee om je call to action zowel boven- als onderaan de pagina te zetten. De bovenste knop is voor bezoekers die al direct weten wat ze willen, de onderste maakt het makkelijker voor bezoekers die eerst meer informatie nodig hadden om hun beslissing te maken.

 Stap 7 – Gebruik ‘social proofing’

In elk koopproces is er een onderzoeksfase, waarin mensen onderzoek doen om te bepalen welk product of dienst ze willen kopen. Een van de grootste invloeden daarop zijn adviezen van vrienden en familie. En wist je dat tegenwoordig online reviews bijna net zo hoog in het vaandel staat als persoonlijke adviezen?

Mensen willen namelijk weten waarom een product goed is, en ze vertrouwen daarvoor op andermans ervaringen. Er zijn verschillende manieren om social proofing toe te voegen aan je landingspagina’s. Denk aan:

  • Reviews & scores
  • Testimonials
  • Logo’s van bedrijven
  • Aantallen gebruikers
  • Casussen
  • (Test)resultaten
  • Influencers

Dit zijn slechts een paar voorbeelden, er zijn nog veel meer vormen. En het werkt! Zorg er wel altijd voor dat het visueel ondersteund wordt. Omdat lang niet alles op je pagina zal worden gelezen, komt met behulp van een afbeelding je boodschap soms beter over. Zo is bijvoorbeeld voor iedereen duidelijk wat er bedoeld wordt met een score van 5-sterren. Video’s en afbeeldingen zijn een krachtige tool om dingen beter uit te leggen, en ze maken je pagina’s vele malen aantrekkelijker. Foto’s van echte mensen op je pagina’s kunnen de conversie tot wel 50% verhogen! 

Stap 8: Doel behaald? – Analyse en tracking

Natuurlijk maken we landingspagina’s om resultaten te behalen! Daarom zullen we deze resultaten ook moeten meten. Bijvoorbeeld door een ‘bedankt’-pagina te maken waar mensen op komen na een conversie; met een tracking code, van bijvoorbeeld Google analytics, kan je goed je conversiepercentage inzichtelijk maken. Meten is weten!

Verder zou je ook een “remarketing”-campagne kunnen opzetten. Dit is een online reclamecampagne, die ervoor zorgt dat je de bezoekers van jouw landingspagina ook later nog kan bereiken. Denk maar aan dat mooie paar schoenen van Zalando, waarvan je de komst al twee weken volgt!

Omdat deze bezoekers al eerder contact of interactie met jouw bedrijf hebben gehad, kan je met remarketing veel strategischer en gerichter advertentie campagnes inzetten.

Ben je nog niet zo bekend met Google Analytics? Geen paniek! Google biedt gratis online cursussen aan om een echte expert te worden!

Een aantal goede voorbeelden van landingspagina’s

Het is geen schande om naar de grote jongens op het internet te kijken. “Liever goed gestolen dan slecht bedacht”, zeggen wij dan ook vaak. Kijk zelf eens naar deze converterende voorbeelden en wie weet raak jij ook geïnspireerd!

Zoals je waarschijnlijk wel opvalt is dat deze grote jongens eigenlijk allemaal hun eigen variant hebben gemaakt aan de hand van de eerder genoemde stappen. Natuurlijk geven zij bepaalde onderdelen voorrang aan de hand van hun doelgroep.

We hebben daarom ook nog eens extra tips voor jou opgesteld, zodat jij jouw landingspagina’s zo converterend mogelijk kan maken!

Dus landingspagina’s maken in een notendop

Zo, laten we eens samenvatten waar je op moet letten bij het maken van een landingspagina. Eigenlijk moet je letten op deze vier punten.

  • Sluit aan bij je doelgroep;
  • Houd het simpel en effectief;
  • Zorg voor een aantrekkelijke propositie;
  • Analyseer en verbeter.

Hoe specifieker jouw landingspagina is, des te beter hij aansluit op de doelgroep. Je zal merken dat je jouw doelgroep beter gaat begrijpen en dat je naast jouw landingspagina’s deze kennis ook kan toepassen in andere marketinguitingen.

Extra tips voor de perfecte landingspagina maken

Om jouw landingspagina nog efficiënter te maken hebben wij extra tips voor jou opgesteld.

1. Gebruik A/B Testing

Voor het optimaliseren van jouw landingspagina kan je gebruik maken van A/B testing. Hiermee kan je varianten maken van jouw call to actions en meten welke versie nou het meest succesvol is. Zo kan je steeds stap voor stap jouw landingspagina optimaliseren op basis van de hoogste conversie.

2. Maak hem mobile first

Bezoekers via mobiel zijn tegenwoordig een groter percentage dan desktop gebruikers en dat is dan ook een duidelijk signaal dat een design speciaal voor de mobiel essentieel is.

3. Gebruik de ‘voice’ van jouw doelgroep

Super leuk dat jij helemaal thuis bent in jargon, maar praat met klanten op een manier die ze begrijpen. Zo gebruiken wij liever de term ‘zoekmachine optimalisatie’ of ‘hoger in Google staan’ en vermijden we woorden zoals SEO en Rankings.

Denk ook goed na wat jouw doelgroep nou in de essentie wil. Zo wil een sportschoolhouder bijvoorbeeld ‘Minder tijd aan administratie besteden’ of ‘Meer tijd voor hun lessen hebben’. Ze weten wat ze willen, maar zoeken nog naar de oplossing. Zorg dat jij die oplossing biedt!

4. Verwijder je hoofdnavigatie

Wanneer jouw bezoeker op de landingspagina is aangekomen, wil je hem daar natuurlijk houden. Als je jouw standaard hoofdnavigatie blijft tonen heb je de kans dat afleiding ontstaat en dat de bezoeker de pagina verlaat. De makkelijkste manier om deze afleiding weg te halen.

5. Hoe meer landingspagina’s hoe beter

Het klinkt eigenlijk te simpel, maar lang wordt het niet altijd beseft. Wil je meer leads en bezoekers, dan maak je meer landingspagina’s.

6. Geef opties

Mensen vinden het geweldig om opties te hebben! Wil je koffie of thee? De kans is groter dat ze één van de twee kiezen dan dat ze nee zeggen. Let wel op, teveel opties kunnen weer tegen je werken.

Laat een professional jouw perfecte landingspagina maken!