De afgelopen jaren is er veel hype geweest rond het potentieel van kunstmatige intelligentie (AI) om een revolutie teweeg te brengen op het gebied van grafisch ontwerp. En het is waar dat door AI gegenereerde graphics al meer gemeengoed beginnen te worden in allerlei contexten, van sociale media tot reclame. Het is echter belangrijk te bedenken dat AI nog in de kinderschoenen staat, en er zijn een aantal potentiële risico’s en valkuilen verbonden aan het gebruik van door AI gegenereerde afbeeldingen. In deze blogpost gaan we dieper in op zowel de belofte als het gevaar van door AI gegenereerde afbeeldingen.
De belofte van door AI gegenereerde afbeeldingen
Het lijdt geen twijfel dat AI-gegenereerde afbeeldingen veel potentieel hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om realistische afbeeldingen te maken van producten die nog niet bestaan, of om realistische 3D renderings te genereren van voorgestelde gebouwen of andere constructies. Daarnaast kan AI gebruikt worden om op maat gemaakte afbeeldingen te maken voor individuele gebruikers. Instagram gebruikt AI bijvoorbeeld om voor elk van zijn gebruikers gepersonaliseerde featured collecties te genereren op basis van hun activiteit en interesses.
Enkele AI afbeeldingen voorbeelden
Ook wij speelden even met een AI bot om afbeeldingen te genereren!
Prompt: a dutch housing project visited by a rubberduck
Prompt: Logo design for a construction company, 2d, vector, flat design, using the golden ratio
Prompt: a car salesman selling a supercar, hyperrealistic, octane render
Prompt: a beautiful gift wrapped with wrapping paper, hyperrealistic, 8k, detailed, light colors, happy, party
Het gevaar van door AI gegenereerde afbeeldingen
Er zijn echter ook enkele risico’s verbonden aan door AI gegenereerde graphics. Een grote zorg is dat AI uiteindelijk menselijke ontwerpers helemaal kan vervangen. Dit zou kunnen leiden tot grootschalige werkloosheid onder grafisch ontwerpers en andere creatieve professionals. Bovendien bestaat het risico dat door AI gegenereerde afbeeldingen kunnen worden gebruikt om misleidende of zelfs ronduit valse informatie te creëren. Een AI-systeem zou bijvoorbeeld gevoed kunnen worden met een dataset die bevooroordeelde of onjuiste informatie bevat, die het dan zou gebruiken om onjuiste grafieken te genereren. Ten slotte bestaat ook het risico dat door AI gegenereerde afbeeldingen kunnen worden gebruikt voor kwaadaardige doeleinden, zoals het maken van valse afbeeldingen of video’s voor propaganda of desinformatie
Prompt: an AI image generating robot, realistic, character
Prompt: Construction workers working on a skyscraper looking professional
Al met al is het belangrijk om te onthouden dat AI-gegenereerde afbeeldingen weliswaar veel potentieel hebben, maar dat ze nog in de kinderschoenen staan en dat er een aantal risico’s verbonden zijn aan het gebruik ervan. Daarom moeten bedrijven voorzichtig te werk gaan als ze overwegen AI-gegenereerde afbeeldingen te gebruiken in hun marketingcampagnes of andere communicatie. Toch kan AI, mits goed gebruikt, een waardevol hulpmiddel zijn voor bedrijven en hen helpen meer realistische en gepersonaliseerde visuals te maken voor hun klanten.
Heb jij al een idee hoe jij een AI bot voor je kan laten werken?