WordPress website updaten in 3 veilige stappen
We vrezen allemaal die woorden – “we moeten onze website bijwerken” – vooral als we niet precies weten hoe we dat moeten doen zonder schade aan te richten. Maar maak je geen zorgen, wij zijn er om je te helpen! In deze blogpost nemen we je mee door drie veilige stappen om je WordPress website bij te werken. Dus of je nu een beginner of een ervaren gebruiker bent, volg deze stappen en je bent in een mum van tijd bijgewerkt!
Waar heb ik de updates voor nodig?
Updates worden op regelmatige basis uitgebracht voor het WordPress CMS, de thema’s en plugins. Deze updates beschermen je website tegen hackers met beveiligingspatches die mogelijke kwetsbaarheden in de code en andere risico’s afdekken. Hackers verzinnen en gebruiken continu nieuwe technologieën om websites online aan te vallen en updates beschermen hier tegen. Daarnaast worden met updates soms nieuwe functionaliteiten geïntroduceerd, bugs verholpen of verouderde functionaliteiten vervangen of verwijderd. Kortom, de updates zorgen ervoor dat alle onderdelen van je WordPress website optimaal functioneren.
Hoe vaak moet ik WordPress updaten?
Waarbij het voorheen voldoende was om 1x per jaar alles te updaten, adviseren we nu met klem om je website minimaal 1x per kwartaal van al deze updates te voorzien. In de praktijk is echter gebleken dat niet iedereen (meer) weet hoe de website geupdate moet worden en dat dit soort updates niet langer alleen afhankelijk kunnen zijn van het moment dat je wijzigingen wilt aan de website.
In het kader van deze ontwikkelingen hebben we daarom een nieuwe WordPress update service in het leven geroepen. We updaten ieder kwartaal de websites die wij hosten volledig en controleren de websites na het updaten op eventuele kwetsbaarheden. Wil je de updates liever in eigen hand houden of hosten wij je website niet lees dan verder hoe je zelf kunt updaten.
Update ik vaak genoeg?
Deze vraag krijgen wij regelmatig van onze klanten. De updates zijn met name nodig wanneer er belangrijke updates zijn. Bijvoorbeeld wanneer er een security update beschikbaar is, een functie binnen een plugin niet goed werkt en is gerepareerd of omdat er een nieuwe belangrijke functie is toegevoegd. Het nadeel van deze aanpak is dat je echter de berichten en notificaties van leveranciers en plugin marketplaces in de gaten moet houden om te weten wanneer je een update moet installeren.
We zien in de praktijk vaak het volgende:
Minder dan of één keer per jaar
Voor de meeste WordPress websites is dit niet afdoende, want er zijn jaarlijks meerdere security updates en dan kan deze hoeveelheid niet voldoende zijn om je website goed te onderhouden.
Elke week of direct wanneer er een update beschikbaar is
Alhoewel er altijd wel updates zijn, betekent het niet dat je alle updates direct moet installeren. Ook programmeurs maken foutjes en zeker bij grote updates en nieuwe functie lanceringen worden ook bugs geïntroduceerd.
Maar wanneer is dan wel het juiste moment om te updaten?
Wij raden aan om minimaal 1x per kwartaal WordPress van updates te voorzien
Op deze manier heb je een solide frequentie voor bijvoorbeeld security updates, maar verklein je de kans dat je een proefkonijn van programmeurs wordt.
De beste WordPress update volgorde
Je kan je WordPress-website van updates voorzien in willekeurige volgordes, maar de praktijk heeft ons geleerd dat deze volgorde het minste risico’s met zich meebrengt.
- Plugins
- Thema
- WordPress CMS
Het bijwerken van je WordPress-website kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om de dingen op orde te houden. Eerst moet je alle plugins bijwerken. Als dat eenmaal is gebeurd, kan je verder gaan met het bijwerken van het thema. En tenslotte, als al het andere up-to-date is, kan je WordPress zelf updaten. Door deze volgorde aan te houden, verklein je het risico op problemen bij het updaten. In sommige gevallen zijn er na het updaten van het WordPress CMS opnieuw nieuwe plugin updates beschikbaar.
Tip van Camiel
Update 1 x per kwartaal jouw wordpress website
Heb je een backup?
Het is altijd een goed idee om een backup van je WordPress website te (laten) maken voor je gaat updaten. Op deze manier kun je je website herstellen vanaf de backup. Wij maken dagelijks backups van alle websites die wij hosten. De meeste webhosts bieden een backup service aan, maar het is altijd een goed idee om dit te controleren. Daarnaast is het handig om je WordPress site tijdens kantooruren bij te werken, zodat (als er toch iets mis gaat) je contact op kunt nemen met je hosting provider of webbouwer. Op deze manier kun je voorkomen dat er gegevens verloren gaan of dat je website lang offline is.
Controleer je website op conflicten na het updaten
Het bijwerken van een WordPress website kan een snel en eenvoudig proces zijn, maar soms kunnen er conflicten optreden. Daarom is het altijd een goed idee om na een update te controleren of alle functies nog werken. Contactformulieren zijn bijvoorbeeld een vitaal onderdeel van veel websites, dus die zul je goed moeten testen. Het bijwerken van WordPress websites is een belangrijk onderdeel om ze goed draaiende te houden. Neem daarom de tijd om het goed te doen en test na iedere update of alles nog werkt.
Recente ontwikkelingen & hoe wij dit aanpakken
Met de onstabiele situatie in de wereld neemt ook het aantal hacks schrikbarend toe. Het afgelopen kwartaal hebben we meer incidenten gesignaleerd dan de afgelopen 5 jaar. Wij doen er alles aan om de WordPress websites die wij hosten veilig te houden en hebben daarom inmiddels:
- Al onze websites voorzien van SSL Certificaten
- Al onze servers regelmatig voorzien van security updates
- Al onze wachtwoorden veilig opgeborgen in een wachtwoordkluis
- Waar mogelijk 2FA(2 factor-authentication) geactiveerd
- Uptime Robots geïnstalleerd die ons alarmeren wanneer onze websites offline zijn, zodat wij incidenten direct kunnen onderzoeken
- Betrouwbare backups en een 24/7 SLA geregeld bij onze hosting leverancier, zodat we sites snel kunnen herstellen
- Een hack protocol opgesteld om de schade te beperken en verdere verspreiding tegen te gaan
Tot voor kort waren dit soort maatregelen meer dan voldoende, maar we zien een steeds grotere noodzaak om regelmatig updates te installeren. WordPress websites hebben 3 type updates nodig: WordPress zelf, het thema en de plugins.
Bang dat je de updates van je website vergeet?
Geen zorgen! We zijn er om je te helpen. Ons team van WordPress professionals regelt alles voor je, zodat je website altijd bijgewerkt is, veilig blijft en soepel loopt.
Neem contact met ons op voor meer informatie