5 Dingen waar developers blij van worden

De vraag naar automatisering neemt enorm toe en daarmee ook de kosten voor webdevelopment. In de meeste gevallen zoeken opdrachtgevers naar besparingen door te snijden in specificaties of te zoeken naar die partij die het nog goedkoper kan. Er is echter ook een andere manier om meer voor minder te krijgen!

We kennen allemaal de verhalen van IT projecten die om wat voor reden dan ook in de soep zijn gelopen. De meeste bedrijven en overheidsinstellingen hebben daar de buik vol van, maar vergeten het belang van een belangrijke partij: de developer zelf! Als jij denkt dat een developer zit te wachten op een klant die continu van gedachte veranderd, toch cruciale specificaties vergeten is of nog maar weer een middag met het hele team wil samenkomen om te ‘sparren’ en te ‘bomen’ dan heb je het mis. Hoe fijner developers het vinden om aan een project te werken, hoe meer zij voor je doen in de tijd die beschikbaar is. Daarom 5 dingen waar je developers enorm blij mee kunt maken.

Waardering

Het klinkt misschien gek, maar de meeste ontwikkelaars missen waardering voor hun werk, omdat het vaak niet zichtbaar is. Veel klanten zien hoe mooi iets visueel oogt en vinden het vanzelfsprekend dat het ‘moet werken’. Developers wringen zich in allerlei bochten om een zo goed mogelijk resultaat op te leveren binnen budget, tijd en wensen, maar krijgen dan toch te horen: “Oh, maar ik wil ook facturen kunnen sturen met dit systeem….” . Als jij kenbaar maakt aan je developer dat je het super tof vind wat er is gemaakt dan wil hij of zij alleen maar meer coole dingen voor je maken.

Developers worden ook blij van goede voorzieningen, zoals een opgeruimd kantoor, niet al te veel herrie en goede koffie.

Duidelijke opdrachten

Als developers ergens niet tegen kunnen dan is het een opdracht die niet duidelijk is. Wanneer je van te voren goed hebt uitgedacht wat je wilt en wat de randvoorwaarden en prioriteiten zijn dan is het gemakkelijker om daar een technische oplossing voor te realiseren. Denk ook goed na over het afwijken van de zogenoemde ‘happy flow’. De ‘happy flow’ is de gemakkelijkste route van A naar B. Bijvoorbeeld bij het kopen van producten in een webshop. Echter, hoe moet de shop omgaan met vergeten wachtwoorden, een internationale bestelling of iemand die zijn geld wil terugkrijgen of een product wenst te ruilen? Hoe meer de meest voorkomende: ‘als dit, dan dat…’ scenario’s jij zelf hebt afgevangen in je bedrijfsproces, hoe makkelijker en logischer zij het kunnen automatiseren.

Eigen inspraak

Je wensen moeten duidelijk zijn echter is het beter om de ‘hoe’ vraag bij de developer neer te leggen. Het aantal IT projecten dat beter is geworden, omdat de klant of project manager dacht dat iets ‘handig is om zo te doen’ of ‘we weten dat het niet logisch is, maar dat willen wij nu eenmaal’ is op een hand te tellen. Bij bedrijven als Facebook is het zelfs zo dat developers meer beslissingsbevoegdheid hebben dan de marketingmedewerkers en projectmanagers. Is een developer van mening dat iets niet kan of handig is dan komt het niet in het systeem. Immers weten zij van voor tot achter hoe alles werkt en waar de echte risico’s verborgen zijn. Volg daarom goed de adviezen van je developer op.

Moderne technologie of goede documentatie

Er is niets vervelenders voor een programmeur dan werken met een erg verouderd systeem, helemaal als daar geen documentatie van is. Sterker nog in veel gevallen is het duurder om een oud systeem aan te passen dan een nieuw systeem te bouwen. Met een modern platform als Laravel of React maak je developers blij. Let wel op dat je niet te modern gaat. Afhankelijk zijn van experimentele oplossingen kan net zo slecht uitpakken als het aanpassen van oude meuk. Hier is de tip, vraag aan de developer waar hij of zij het liefste mee werkt en vooral waarom. 

Vergeet bij technologie ook de hardware niet. Hoe beter de hardware om mee te werken, hoe sneller developers kunnen werken.

Samenwerken op niveau

In veel gevallen moet er bij het bouwen van moderne systemen samengewerkt geworden door een team van ontwikkelaars en bovendien zijn er vaak een aantal externe partijen bij betrokken. Met name als het gaat om het realiseren van API koppelingen of het overstappen van een oud naar een nieuw systeem. De meeste developers delen graag kennis, maar hebben geen zin om een junior of een andere partij op sleeptouw te nemen die nog niet op hetzelfde niveau is. Start je een project waarbij meerdere teams, zoals een interne IT afdeling of een softwareleverancier moeten samenwerken, laat hen dan eerst even verkennen of de werkprocessen, kennis en manier van werken enigszins op elkaar aansluiten.

Het aansturen van een team programmeurs die iets moois voor je gaan bouwen is zo gemakkelijk nog niet. Met een goede voorbereiding voorkom je achteraf een hoop problemen, uitloop en extra kosten. Wil je meer zekerheid dan is het raadzaam om een bestaand team van ervaren developers in te huren die goed op elkaar ingespeeld zijn en worden aangestuurd door een projectleider die kennis van zaken heeft. Ben je daar naar op zoek dan helpen wij je graag om je webdevelopment project efficiënt van de grond te krijgen.

Blijven groeien in een wereld die steeds veranderd?

Wij helpen je graag met een roadmap voor je digitalisering of online marketing, zodat je plannen overtuigen en op koers blijven