Hardnekkige SEO mythes die je website meer schade dan goed doen

Eén van mijn grootste frustraties als SEO-specialist zijn de vele mythes die in omloop zijn in ons vakgebied. De kern van dat probleem ligt bij Google. Het Google-algoritme, dat websites beoordeelt en rangschikt, is een “black box”. We weten maar weinig over hoe dat werkt.

De reden daarvoor is simpel. Google wil niet dat website-eigenaren de rangschikkingen naar hun eigen hand zetten (lees: manipuleren). Het gebrek aan transparantie is dus vanuit het oogpunt van Google heel begrijpelijk. Maar die onduidelijkheid heeft wel geleid tot een wildgroei aan theorieën over wat goed is en wat juist kwalijk is, als het gaat om de rangschikking van je website in de organische zoekresultaten.

In dit artikel zal ik een paar SEO-mythes uitlichten die mij meest storen, en deze gelijk de ontkrachten. Zo kan jij tijd en budget besparen en de juiste beslissingen kunt nemen voor jouw website.

Google Ads hebben een directe impact op SEO

Het idee achter deze mythe klinkt in eerste instantie erg logisch. Als je adverteert bij Google, dan zal je website toch zeker ook voordelen genieten in de organische zoekresultaten van Google? Want wie betaalt, bepaalt, toch?

Toch is dit is geenszins het geval. Google heeft zijn naam hoog te houden. Als bekend zou worden dat Google betalende adverteerders hoger in de zoekresultaten toont, zou dat een groot schandaal worden. En dat is beslist iets dat een beursgenoteerde Amerikaanse corporatie wil voorkomen!

In realiteit wordt er bij Google in aparte afdelingen gewerkt. De engineers die bezig zijn met het programmeren van zoekmachine-algoritmes hebben geen contact met de medewerkers die de Google Ads (voorheen AdWords) verzorgen. Google betalen voor advertenties zal je dus geen direct voordeel opleveren in de organische resultaten in de zoekmachine.

Natuurlijk kan adverteren wel indirect een positieve impact kan hebben op SEO-performance. Omdat je adverteert, zal jouw bedrijf en website bekender worden. Mensen gaan je merk herkennen. Dat kan ervoor zorgen dat mensen eerder geneigd zijn op jouw website te klikken als deze verschijnt in de organische zoekresultaten. En op zijn beurt kan dat wel degelijk een positief effect hebben op de rangschikkingen in de organische zoekresultaten.

Je moet drie keer per week een nieuw artikel publiceren

Dit is een mythe! De mate waarmee een website nieuwe artikelen en inhoud publiceert is voor Google geen factor. Sterker nog: als je driemaal per week, of nog vaker, artikelen schrijft die weinig om het lijf hebben, dan kan dit zelfs een averechts effect hebben. Dat komt omdat Google wél kijkt naar algehele kwaliteit van de inhoud die je publiceert.

Hoe vaak moet je dan een artikel publiceren? Dat verschilt enigszins per industrie. Als je een nieuwsplatform beheert, is het zaak om aan de lopende band berichten uit te blijven brengen omtrent actualiteiten, wil men goed gevonden worden in Google. Maar een webwinkel in scooteronderdelen hoeft zeker niet wekelijks in de pen te klimmen. Voor de beste resultaten op Google zou zo’n webwinkel zou beter kunnen focussen op waar zij goed in zijn: het toevoegen van producten aan de webshop.

Facebook-likes hebben impact op rangschikkingen

Nee dat is zeker niet zo. Hetzelfde geldt voor andere zogenaamde ‘sociale signalen’, zoals Twittervolgers en retweets, Facebook shares, enzovoort.
Ten eerste heeft Google maar beperkte toegang tot Facebook of andere platforms. Het algoritme kan niet exact inzien hoeveel likes of shares er zijn. Ten tweede: deze sociale signalen gemakkelijk te manipuleren, en dat weet Google. Het is veel te riskant om rangschikkingen te baseren op sociale signalen.

H1-kopjes zijn noodzakelijk voor on-page optimalisatie

Ook dit is een hardnekkige SEO-mythe. Het gebruik van (tussen)kopjes is zeker aan te bevelen om content voor lezers duidelijk te structureren. Maar als H1-kopjes ontbreken, bijvoorbeeld omdat je websitesysteem dit niet ondersteunt, heeft dit geen effect op de rangschikking in Google. Dit is bevestigd door Matt Cutts, een voormalige medewerker van Google zelf.

Link naar video – https://www.youtube.com/watch?v=iR5itZlq8sk 

Niet of alleen NoFollow uitlinken naar andere websites verhoogt de linkwaarde

Soms lees je wel eens dat het slim zou zijn om niet door te verwijzen naar andere websites, en zo al het verkeer op je eigen website te houden. Dat is niet weer. Dus voor de duidelijkheid: nee, jouw website zal niet beter presteren in de zoekresultaten als je ten koste van alles niet verwijst naar derde websites.

Het tegendeel is waar. Google wil met name behulpzame pagina’s hoog in de zoekresultaten hebben. Behulpzame pagina’s citeren bronnen, en verwijzen naar andere relevante kwalitatieve sites voor meer informatie of diensten die zij zelf niet kunnen of willen aanbieden. Een website die bezoekers alleen maar ‘voor zichzelf’ wil houden, scoort juist lager.

Langere content doet altijd beter

In het verleden zijn er een aantal studies gedaan naar het gemiddelde aantal woorden van zoekresultaten in de topposities van Google (bron). Daaruit bleek dat Google pagina’s met veel content vaak hoger waardeert. Als gevolg gingen veel website-eigenaren extreem lange artikelen schrijven van meer dan 2000 woorden. Zelfs wanneer het onderwerp zich daar niet voor leende.
Het is een mythe dat het een goed idee is om altijd lange stukken te schrijven. Stel je voor: iemand is op zoek naar een leuk jurkje. Als deze potentiële klant op jouw website komt, wil hij of zij niet echt niet eerst een artikel van 1200 woorden doorlezen! Het is veel belangrijker dat er direct bovenaan het scherm afbeeldingen te zien zijn van de jurkjes die te koop worden aangeboden.
Als je kijkt naar wat voor soort resultaten Google nu toont voor zoekopdrachten naar bijvoorbeeld kleding, reizen of interieur, dan zal je zien dat dit geen artikelen zijn van meer dan 2000 woorden. Deze pagina’s zijn juist visueel sterk.
Meer inhoud is dus zeker niet per definitie goed. Of het nodig is om lange content te schrijven, verschilt per zoekopdracht. Je zult per term moeten bekijken wat de beste benadering is.

Dit gastartikel is geschreven door SEO-specialist Romano Groenewoud. Hij verzorgt geheel locatie-onafhankelijk als digitale nomade SEO-diensten voor mkb Nederland onder de alias ‘SEO Geek’.