Waarom je website nooit af is

Een website is een belangrijke spil in de marketing en communicatie van ieder bedrijf. Veel van onze klanten werken toe naar het moment dat de website ‘af’ is, maar in de realiteit is je website nooit af. Veranderingen in de wereld, trends op het gebied van design en techniek en de algoritmes van zoekmachines, zoals Google staan niet vast. Wil je van je website en online marketing een blijvend succes maken dan zul je in moeten spelen op al deze factoren.

Je organisatie is nooit af

De studenten start-up wordt een internationale onderneming en zelfs de bakker op de hoek wijkt van zijn brood specialiteit af om ook gebak aan te bieden. Je bedrijf verandert continu, omdat je als ondernemer nieuwe kansen pakt. Je website moet daarom mee veranderen met de stappen die je bedrijf maakt. Soms is dat zo eenvoudig als het toevoegen van een nieuw product of pagina, maar op andere momenten zul je het hele concept van je online marketing moeten herzien om een nieuwe doelgroep aan te spreken of je bedrijf de uitstraling te geven die er bij past. Vergeet niet, de website is waarschijnlijk de eerste kennismaking met jouw bedrijf. Kom je niet creatief, professioneel of juist uitnodigend of betrouwbaar over dan is de kans klein dat een klant voor jouw organisatie kiest ondanks dat je hele mooie producten of diensten levert! 

Een goede graadmeter voor de eerste indruk van je website is de bounce rate die je kunt vinden in de statistieken van Google Analytics. Heb je een uitzonderlijk hoge bounce rate in Google Analytics dan zijn veel gebruikers snel afgehaakt. Bijvoorbeeld als je website niet geschikt is voor smartphones en tablets of als ze op de website niet kunnen vinden wat ze zoeken.

Stel je zelf daarom minimaal één keer per jaar de volgende vraag:
“Past mijn website nog bij mijn bedrijf of organisatie?”

 

De trends veranderen

Een website is een reflectie van de trends die op dat moment in de wereld spelen. Als we ons somber of angstig voelen dan zijn websites donker, zijn we vrolijk, optimistisch en hoopvol dan zijn websites licht.

Zelfs music television was in 2003 onzeker en donker. Nieuwsberichten over gunmen tussen het laatste nieuws over muziek en artiesten.

Het licht schijnt door in 2008, feel-good nieuws, hoop en klaar voor verandering.

In 2017 onzekerheid over de toekomst. Alles gaat veranderen, maar hoe?

De grote trend op dit moment is dat iedereen zichzelf profileert als ‘merk’. Onbewust ben je op Facebook niet zo zeer je leven aan het tentoonstellen, maar de beste en leukste momenten uit je leven. De mooiste foto, het coolste evenement of je nieuwste aankoop. Het individu is op internet een brand geworden, van Youtube content creators tot het inpak personeel van Coolblue. Het is daarom niet zo vreemd dat de meeste websites tegenwoordig een strakke, gelikte corporate uitstraling hebben. Iedereen wil de look van Apple of Google nabootsen.

 

 

De tegenpool van deze trend is dan ook meer opvallen. Opvallen tussen wat sommige designers dezelfde ‘saaie’ websites vinden. Aan de andere kant van het spectrum vinden we dan ook de felle kleuren, grote letters en meer expressiviteit. Een opvallend en uniek webdesign kost meer tijd en geld dan een dertien in een dozijn template, maar geeft je wel een tijdloze uitstraling, zoals een uniek kunstwerk of een cultfilm.

 

 

De schermen veranderen

Technologische veranderingen hebben een grote invloed op je website. Als voorbeeld pakken we een onderdeel waar je gegarandeerd nu gebruik van maakt: je scherm. Iedere lezer van dit blog zit achter een ander scherm. Websites zijn niet meer gemaakt voor een bepaald type scherm, zoals een monitor maar moeten zich aanpassen aan de wensen van de gebruiker. In eerste instantie passen we nu websites aan op de grootte en de resolutie van het scherm van de gebruiker. Websites worden in toenemende mate responsive gemaakt voor smartphones en tablets, maar dat is slechts het begin. Dankzij Virtual Reality zijn we binnenkort niet meer gelimiteerd tot platte schermen en door de komst van wearables, zoals smartwatches en smartglasses moeten websites nog compacter worden.

Google kiest je klanten en concurrenten

We herkennen het allemaal. Je hebt een concurrent om de hoek met wie je zo nu en dan prettig samenwerkt en een borrel organiseert. Je hebt een gentlemen’s agreement dat je niet aan elkaars klantenbestand komt en als er problemen zijn dan help je elkaar uit de brand. In 2017 bepaal jij echter niet meer wie wel of niet je concurrenten zijn. Google doet dat voor je.

Google plaatst jouw website ergens in een bubbel met zoekwoorden, artikelen en websites en  als je gevonden wilt worden zul je regelmatig moeten controleren waar in de bubbel je bedrijf te vinden is. Tegelijkertijd plaatst Google de gebruikers in dezelfde bubbel op basis van leeftijd, woonplaats, taal, interesses, politieke voorkeuren en de internethistorie.

Google is dankzij alle verzamelde data min of meer de aandelenbeurs en trendwatcher van het internet geworden.  Is een zoekwoord populair dan schiet de vindbaarheid en waarde van je website omhoog, maar hoe meer bedrijven inzetten op hetzelfde zoekwoord, hoe meer moeite en geld het kost om op de eerste pagina te landen. Wil je serieus aan acquisitie doen via het internet dan zul je minimaal ieder jaar je website opnieuw moeten laten doorlichten door een SEO expert voor de zoekmachine optimalisatie, want ook Google verandert minimaal jaarlijks haar technieken en algoritme op basis van de laatste technieken, gebruikersgedrag en trends.  Wil je een inzicht krijgen in wat er ‘nu’ speelt dan heeft Google een handige website genaamd Google Trends. Je kunt met Google Trends zien welke onderwerpen op dit moment actueel zijn en zien hoe populair je eigen merk of productgroep is.

https://www.google.nl/trends/?hl=nl

Wat kost het? Nee, wat levert het op

Tot slot is er de vraag die bij iedereen op de lippen brandt: “Wat kost het?” . In onze visie is die vraag echter ondergeschikt aan de vraag: “Wat levert het op?” en nog belangrijker: “Wat is een slimme besteding van mijn budget?”. Geef je al je geld uit aan een nieuwe website, maar niets aan de content en marketing dan is je online strategie niet compleet. Gooi je bakken met geld in een marketingcampagne, maar is je product voor een appel en een ei gebouwd dan is succes ook ver weg.

De juiste balans in uitgaven en het rendement van de investering zijn de belangrijkste factor. Een gemakkelijke  besparing, zoals het zelf teksten schrijven voor zoekmachine optimalisatie of geen nieuwe foto’s laten maken om je website mee op te fleuren kan in sommige gevallen meer klanten en geld kosten dan besparen.

Daarom zijn wij een digital agency

Aangezien een website geen kant-en-klaar product meer is, maar een concept dat steeds vaker aangepast moet worden aan de trends, zoekmachines en techniek heb je meer nodig dan alleen een webbouwer om succesvol te zijn in de digitale wereld.

Welke van alle nieuwe technieken zijn voor jou relevant, met welke tone-of-voice spreek je een nieuwe doelgroep aan of hoe kun je je website weer laten voldoen aan de minimale technische eisen van vandaag? Dat zijn vragen die wij voor je beantwoorden en als wij het antwoord niet weten dan gaan we op zoek naar het antwoord. Als Digital Agency zijn wij een partner die de digitale oplossing bedenkt, creëert en realiseert die bij jou past.

De resultaten die we samen bereikt hebben met onze klanten vind je terug in ons portfolio.

 

 

Geinspireerd geraakt of wil je meer informatie?

Laat ons je adviseren