Select Page

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Je hebt er ondertussen vast wel eens van gehoord: SEO, search engine optimalization, of zoekmachine optimalisatie. Wat houdt het nou eigenlijk in?

Allereerst is de term natuurlijk wat misleidend – het is niet alsof we proberen een zoekmachine, zoals Google, Bing of Yahoo!, te verbeteren. Wat we wél doen is de vindbaarheid van je website verbeteren. Google heeft één functie: jouw vraag beantwoorden. Deze vraag wordt geformuleerd in zoektermen. Een voorbeeld: je schoonouders komen naar Leiden toe en je zoekt een leuke plek om met ze te gaan lunchen. Je zoekt op “Lunchen in Leiden”.

Met deze zoektermen gaat Google vervolgens aan de slag. De zoekmachine maakt gebruik van een ingewikkeld algoritme waar meer dan 300 factoren bepalen welk antwoord relevant is. Voorbeelden hiervan zijn:
 • Lokaliteit – Google kijkt naar je huidige locatie. Wat is hier in de buurt?
 • Een volle website – hoe meer inhoud je website heeft, des te beter.
 • Een diverse website – heb je plaatjes? Teksten? Een filmpje? Ook dit maakt jouw website beter vindbaar.
 • Lijstjes doen het ook goed. Check!
 • Context teksten: is de pagina gevuld met louter “Lunchen in Leiden Lunchen in Leiden Lunchen in Leiden” of wordt er ook uitleg gegeven?
Google wilt graag websites vinden – anders zouden mensen op een gegeven moment stoppen met het gebruik maken van Google. Voorwaarde om gevonden te worden door Google is wel dat je het Google zo gemakkelijk mogelijk maakt om al jouw informatie te lezen. Maak dus gebruik van zoektermen op je website en benoem de plaatjes van je websites met zoektermen (dus niet IMG4567.JPEG, maar koffie.JPEG).

Om erachter te komen welke zoektermen je zou moeten gebruiken, kunnen wij je helpen met een zoekwoordenonderzoek. We onderzoeken dan hoe mensen jouw werkveld of onderwerp zoeken – een combinatie tussen technische cijfertjes en psychologisch inzicht. In ons voorbeeld zijn er mensen die erg specifiek zoeken op “Lunchen in Leiden aan het water”.

Hoe specifiek mensen zoeken, des te meer weet jij over de bezoekers van je website. En hoe meer je weet over de bezoeker, des te beter kun je inspelen op zijn of haar gevoelens en wensen.

Wat zijn de voordelen van SEO?

 1. Organisch bezoek (via een zoekmachine) of hoog in de resultatenlijst van Google staan levert op lange termijn resultaat.
 2. In tegenstelling tot advertenties kun je lang genieten van de resultaten – advertenties blijven immers geld kosten.
 3. Met specifiekere zoektermen vind je een specifiekere doelgroep. Dit kun je ook uitbreiden naar je andere marketing strategieen.

 Hoe zet je SEO in?

 1. Maak gebruik van zoektermen op je website.
 2. Maak landingspagina’s – dit zijn specifieke pagina’s ingericht op een specifiek zoekwoord of een specifieke zoekterm.
 3. Advertenties kopen, zoals Google Adwords.

 

Ook jouw website kan gevonden worden!

Laat ons jouw bezoekersaantallen verdubbelen

About The Author

Camiel

Camiel is de imagineer van Studio Projectie. Hij is een expert in online marketing, multimedia design en Wordpress websites. Graag leert hij mensen hoe ze alles uit de digitale wereld kunnen halen en inzetten.

Ontvang onze nieuws brief